Kaznama do ezbjednosti

Svjetlana Šurlan

Rigorozne kazne propisane za nepoštovanje saobraćajnih propisa, koje su u primjeni već godinu, dale su efekat i broj stradalih i povrijeđenih na putevima je smanjen.

Lani je ugašeno 115 života na putevima u Srpskoj, što je svakako poražavajuća činjenica, ali ako taj podatak uporedimo sa brojem stradalih u 2016. godini, vidljivo je da je došlo do značajnog smanjenja. Pored toga, smanjen je i broj teže i lakše povrijeđenih u saobraćaju.

Od kada su i za čašicu više kazne veće, smanjen je broj pijanih vozača, a rigorozne kazne smanjile su i broj vozača koji neupotrebljavaju pojas za vezanje, ali i onih koji ne poštuju ograničenja brzine.

Nadležni su se pohvalili da je stanje bezbjednosti saobraćaja najbolje od kako se prati u MUP-u Srpske.

Cilj svakako treba da im bude i dalje unapređenje bezbjednosti pješaka i putnika jer i dalje imamo crne tačke na kojima i dalje gine veliki broj ljudi. Ukupno su evidentirane 24, a prema posljednjim dostupnim podacima obilježene su samo dvije koje se nalaze na dionici od Karanovca do Crne Rijeke.

Evidentirano je i 200 kilometara kritičnih dionica, a u šest najopasnijih mjesta za saobraćaj u Srpskoj spadaju Klašnice, Šervalov kuk, Tutnjevac, Hrvaćani, Piljagići i Ljeskove Vode.

Ovo su najsmrtonosnije lokacije i najviše života u saobraćajnim nesrećama bude ugašeno na putu u ovim mjestima.

Za početak nadležni bi trebalo da na najsmrtonosnija mjesta postave bar upozorenja za vozače kako bi isti znali na kakvu dionicu nailaze.

Neophodno je, pored postavljanja upozorenja, unaprijediti i infrastrukturu, popraviti puteve, ispraviti nagibe i krivine, obezbijediti raskrsnice i postaviti zaštitne ograde… i ko zna šta još kako bi se stalo u kraj crnoj statistici.

Iako se pokazalo da "udaranje po džepu" daje efekat u vezi sa pitanjem poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju, isplivao je na površinu i problem povećavanja iznosa nenaplaćenih kazni.

Sve zajedno pokazuje da jednu mjeru za poboljšanje stanja u određenoj oblasti svakako treba da prati niz drugih mjera u cjelokupnom sistemu. Ako je drugačije, onda će napredak svakako biti ograničen i propisana pravima neće dati pun efekat.

++++++++++++++

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana