Karta za Evropu

Vedrana Kulaga

BiH odavno ide putem koji vodi ka evropskoj porodici, ali uveliko kasni za kolegama iz regiona ka tom cilju, koji je podvučen u njenim strateškim dokumentima.

Svima je jasno da je na tom putu ostalo upisano više pehova nego uspjeha i da je situacija veoma često bila takva da su nakon jednog uspješnog koraka naprijed slijedila dva nazad i zato i jesmo gdje jesmo i ovakvi kakvi smo.

Ruže trenutno ne cvjetaju ni u Evropskoj uniji, a kamoli u BiH, koja je, eto, ipak dobila polovinom prošle sedmice uslovno zeleno svjetlo za dalji put ka punopravnom članstvu i definitivno teške zadatke koje mora da ispuni kako bi zvanično dobila status kandidata.

Krojači evropskog Mišljenja o napretku BiH jasno su stavili do znanja da je krajnje vrijeme da konačno bude završen proces formiranja vlasti u BiH jer su opšti izbori održani još u oktobru prošle godine.

Taj korak je preduslov za početak rješavanja svih postavljenih zadataka na daljem putu ka EU, a dobar dio liste otpada na pitanja o kojima godinama nema saglasnosti i o kojima strane u BiH imaju totalno drugačije viđenje. Jedno je sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u  Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”, koja datira još iz 2009. godine, a u kojoj je sud obavezao BiH da iz Ustava izbaci diskriminišuće odredbe koje onemogućavaju pripadnicima nacionalnih manjina da budu kandidati za najvažnije funkcije u zemlji. Republika Srpska je još prije dosta godina dala prijedlog kojim bi bilo riješeno to pitanje, ali je zapelo u odnosima između federalnih partnera.

Na spisku domaćih zadataka su i pitanja koja se odnose na poziciju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, na koje godinama upozorava Republika Srpska i koja traži da napuste pozicije, a čemu se protivi dio stranaka iz FBiH. I tako dalje i tako dalje.

Evropa je pred domaće lidere postavila veoma teške uslove ako se u uzme u obzir aktuelna politička situacija u BiH, odnosno blokada koja je više nego vidljiva na terenu i kojoj se kraj trenutno ne nazire. Veće su prilike da bi se mogla čak i produbiti i dovesti zemlju u krajnje neizvjesno stanje.

U takvoj situaciju i takvim odnosima na političkoj sceni teško se može i zamisliti da bi BiH uskoro mogla da napravi neki vidljiviji i značajniji napredak ka EU.

A to joj je prijeko potrebno. Manje zbog približavanja EU, a više zbog toga da sačuva što se sačuvati može na svojoj teritoriji.

Niko ne može da porekne da je BiH u velikim problemima, od političkih, ekonomskih, socijalnih... Karta za Evropu je stigla, a na domaćim liderima je odluka da li će je iskoristiti ili pocijepati.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana