Izbjeglice i migranti

Vedrana Kulaga

Novi saziv vlasti u Republici Srpskoj odlučio je da Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica pošalje u istoriju, a da njegove stare zadatke i obaveze, uz određen broj i novih, povjeri novoformiranom Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije.

Spisak obaveza i zadataka je poprilično dug posebno ako se uzme u obzir da je još dosta porodica nema stalni krov nad glavom, koje još preživljavaju u krajnje neljudskim uslovima u raznim centrima, ali da u svemu tome ovo podneblje muku muči sa migrantskom krizom.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica je zvanično dobio zeleno svjetlo na donatorskoj konferenciji prije više od šest godina, a brojna obećanja i očekivanja, koja su prvobitno data, nisu se u predviđenim rokovima.

Stvari su se, ipak, i na sreću brojnih porodica počele odvijati malo brže. Određen broj kuća i stanova je sagrađen, dio njih je na dobrom putu da takav epilog dobije, ali sve to treba privesti kao i nekoliko drugih važnih projekata sa istim ciljem – da što više osoba konačno dobije stalni krov nad glavom nakon previše godina.

To mora da bude imperativ za sve one koji dobiju neku od pozicija u tom resoru, počevši od direktora pa nadalje, ali ohrabrujuća činjenica je da i prve izjave i reakcije upravo od najodgovornijih idu u tom pravcu.

Druga stvar je migrantska kriza koja je posljednjih mjeseci izazvala brojne probleme u BiH i zadala dosta glavobolje nadležnima, posebno na nivou BiH koji su izuzetno nespremno dočekali migrantski talas na koji se dugo upozoravalo da kreće prema ovoj zemlji.

Situacija je u nekoliko navrata bila na ivici, dosta nemilih događaja je evidentirano, a štetu su, nažalost, ni krivi ni dužni pretrpjeli mnogi, među kojima je najviše običnih građana koji samo žele miran život i rad u svojim sredinama.

Migranti i dalje pristižu i gotovo da nema dana bez informacija da je tu i tu pronađeno toliko ilegalnih migranata, a takvi bilteni će se, po svemu sudeći, nastaviti i u narednom periodu, ma koliko se činilo da je situacija stavljena pod kontrolu.

Sve to, uz rješavanje problema raseljenih lica, moraće da nadgleda i drži pod kontrolom novi Republički sekretarijat koji, kao i svaka druga javna ustanova i institucija, mora da ispuni očekivanja jer samo tako možemo da računamo i vjerujemo da oni za čiji rad izdvajamo novac i rade ono što im je u opisu posla.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana