Institut za nestale pare

Svjetlana Šurlan

Institut za nestala lica ima godišnji budžet od 3,34 miliona i ukupno 52 zaposlena radnika, a mnogo duži je spisak onoga šta ta ustanova nema, a prije svega nema radnu disciplinu.

Odavno je poznato da u toj instituciji vlada haos i da nikada nije stala na zelenu granu, a njome od osnivanja vladaju "zeleni".

Izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole Instituta za nestala lica BiH samo je jedan u nizu dokumenata koji je potvrdio da je najbolje da ovaj institut bude ugašen.

Utvrđeno je da pare troše bez cilja i nadzora, nisu uređeni troškovi i izvori finansiranja projekata, ali ni to šta radi koja organizaciona jedinica Instituta. Nije poznato ni ko upravljanja imovinom, kako naplaćuju sopstvene prihode i kako vraćaju pogrešno isplaćena budžetska sredstva.

Jednostavno ništa što bi trebalo da uređuje finansijsko poslovanje jedne ustanove, ova institucija nema. Nema definisane obaveze rukovodilaca, nema ni jasno definisana ovlašćenja i odgovornosti za realizaciju utvrđenih programa, ne postoji mapa ključnih poslovnih procesa…

Institut radi od 2005. godine i, iako im izvještaj o radu nije prošao Savjet ministara BiH od 2009. godine, uredno im svake godine budu doznačene pare iz budžeta. To je apsurd i tako nešto može da se dešava samo u BiH. Apsurd je i što u Institutu više troše za čuvanje tijela nego za pronalazak i identifikaciju mrtvih.

Više od sedam miliona maraka potrošili su za čuvanje tijela, a u stvari su tako finansirali komunalna preduzeća u FBiH. Istovremeno je za ekshumacije potrošeno oko dva miliona maraka.

U Institutu vlada nemar, a jedino što iz te institucije kao opravdanje za nerad navode je da im "fali kadrova". Za njih je jedino bitno da je u Kolegijum direktora Instituta izabran Amor Mašović, Marko Jurišić i Nikola Perišić i da je otvoren put za (ne)rad, odnosno čisto ispunjavanje želja SDA o pitanju nestalih lica.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana