Fond za liječenje djece

Danijela Stokanić

Da se u muci poznaju junaci najbolje dokazuje posljednja odluka odgovornih da se i iz budžeta RS i lokalnih zajednica za liječenje djece u inostranstvu mjesečno izdvaja 0,025 odsto od ukupnog iznosa prikupljenog novca.

S obzirom na to da je neuporediva razlika između tih budžeta i plata građana, ova stavka, koja je uvršćena u prijedlog zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, biće od nemjerljivog značaja. Ideju ili sugestiju o izdvajanju novca za liječenje djece i iz budžeta, čija god da je bila, podržali su gotovo svi predstavnici gradova i opština, a vjerujem da ništa protiv nije imao ni predsjednik RS, koji je i sam pokrenuo svu ovu priču.

Kroz razgovor sa pojedinim čelnicima lokalnih zajednica stvoren je utisak da su jedva čekali, jer to bi za njih bio samo jedan u nizu humanitarnih projekata koje sprovode, bez obzira na lošu situaciju. 

Ovaj zakon, koji je ujedinio i vlast i opoziciju, ruku spasa pružiće mnogobrojnoj djeci čiji roditelji nisu u mogućnosti da ih pošalju na liječenje u inostranstvo o svom trošku. Takvih mališana je, nažalost, sve više, čiji životi trenutno zavise od humanitarnih poziva i akcija, koje u posljednje vrijeme mnogi građani i zloupotrebljavaju.   

Tih 0,25 odsto sigurno neće mnogo opteretiti kako RS i lokalne zajednice, tako ni građane, koji će taj novac od plata izdvajati na dobrovoljnoj osnovi.

Ono što je takođe važno, sav prikupljeni novac i njegova raspodjela bili bi transparentni. Na sajtu fonda svima će biti omogućeno da samo jednim klikom jasno vide kome je novac dodijeljen, u kom iznosu i koliko ga je još preostalo za liječenje djece.

Neke od primjedbi na nacrt, koji je usvojen u julu, odnosile su se i na to da se preciznije doradi pravilnik koji predviđa pitanja kao što su angažovanje stručnjaka iz inostranstva, kućno liječenje, nabavka aparata i humanitarni broj.

Zahvaljujući tome više nijedna klinika u svijetu koja se bavi neophodnom vrstom liječenja malim herojima ne bi trebalo da bude daleka, jer se ne kaže džaba "sve se može kad se, u ovom slučaju velike, ruke slože".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana