Decenije iza, a vijekovi ispred “Glasa Srpske”

Darko Grabovac

Hrabar i ponosan, nosilac pravde i sluga istine! To su riječi kojima je na najslikovitiji način opisan dnevni list “Glas Srpske”. A da je uistinu takav znaju naši čitaoci, društvena javnost i mi koji svakodnevno ispisujemo njegove stranice - novinari i urednici.

“Glas” rođen iz narodnog prkosa u borbi za slobodu prije 75 godina nije mijenjao kurs na putu istine i pravde. Nikada nije posustao, ni u vremenima kada su vihori rata sa svih strana duvali ovim prostorima, kada su zemljotresi, poplave i druge nevolje udarali po narodu i državi. Istrajan u namjeri da informiše javnost o svemu što se dešava, “Glas” je znao da tuguje nad nevoljama, ali i da se raduje uspjesima u bilo kojoj oblasti života.

Pored aktuelnih informacija, ispričanih ljudskih sudbina, ekonomskih tema, sportskih uspjeha, “Glas”, koji je nekoliko puta mijenjao ime, da bi danas bio “Glas Srpske”, u proteklih sedam i po decenija bio je hroničar svih dešavanja, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Tako će biti i ubuduće.

“Glas Srpske” je jedan od najstarijih listova na Balkanu i nije samo dao veliki doprinos u oblasti informisanja, već je mnogo uradio u oblasti žurnalistike.

Brojna britka pera, a kasnije vrhunski novinari u elektronskim i printanim medijima, ispekli su zanat upravo u “Glasovoj” školi novinarstva. Za mnoge su tekstovi ispisani na stranicama naših novina bili odskočna daska za dalje uspješne karijere u društveno-političkim oblastima. 

Decenije su iza nas, a vijekovi ispred nas. Moderni tokovi informisanja gaze naprijed korakom od sedam milja tražeći put do čitaoca, slušaoca ili gledaoca. I “Glas Srpske” će, ponosan na slavnu prošlost, ići u korak sa vremenom. Ono što mogu u ime mladih, ali stručnih i već afirmisanih novinara da kažem je da ćemo nastaviti putem kojim smo i u dosadašnjih 75 godina išli - dostojanstveno, uzdignuta čela i putem pravde i istine.

Drugačije nismo naučeni, niti drugačije znamo!

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana