“Staklenac” ide pod zakup

Darko Momić
“Staklenac” ide pod zakup

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić pokrenuo je juče proces restrukturiranja “Akvane”, koja je sa obavezama većim od četiri miliona maraka najveći gradski gubitaš.

Radojičić je na jučerašnjem sastanku sa rukovodstvom ovog preduzeća i nadležnim gradskim službama predstavio detaljan plan kojim se nastoje smanjiti troškovi i povećati prihodi “Akvane”.

- Ove mjere neće biti popularne, ali neću dozvoliti da “Akvana” i dalje srlja u propast. Ako sada ne presiječemo, prijeti realna opasnost da preduzeće dođe u bezizlaznu situaciju - rekao je na sastanku Radojičić.

Prema tvrdnjama jednog od učesnika sastanka, najkrupniji rez odnosi se na javne nabavke “Akvane”, jer je grad preuzeo sve javne nabavke ovog preduzeća.

- Pored toga, naloženo je i da “Akvani” bude trajno oduzeto upravljanje “Staklencem” u gradskom parku “Petar Kočić”. Ugostiteljski objekat u prizemlju “Staklenca”, koji je bio u godišnjem minusu od 200.000 KM, od nove godine će biti izdat u komercijalni zakup. Grad će tokom decembra organizovati javnu licitaciju na kojoj će biti ponuđen zakup ovog objekta, dok će gornji dio popularnog “Staklenca” biti dat na upravljanje Banskom dvoru Kulturnom centru - objašnjava izvor “Glasa Srpske”.

Istovremeno, nastavlja on, rukovodstvu “Akvane” i Timu za restrukturiranje naloženo je da do 1. decembra pripreme prijedlog nove sistematizacije u preduzeću u kojem je trenutno zaposleno osamdesetak radnika.

- Planirano je da desetak radnika dobije angažman u novoj sportskoj dvorani koja se gradi na mjestu nekadašnjeg Šoping centra, dok će tačan višak radnika utvrditi radna grupa do kraja ovog mjeseca - tvrdi naš izvor.

Uporedo s tim, naložena je i temeljna reorganizacija ugostiteljskog sektora koja podrazumijeva pojačanu disciplinu i kontrolu, kao i uvođenje video-nadzora, a sve s ciljem povećanja prihoda i smanjivanja rashoda.

Sve ove mjere su rezultat višemjesečnog rada Tima za restrukturiranje “Akvane” i svjetski poznate konsultantske kompanije “PricenjaterhouseCoopers”.

Jedan od prijedloga ove konsultantske kuće za prevazilaženje teške situacije u “Akvani” bio je i pokretanje stečaja, ali je to odbačeno u samom startu i o stečaju nije ni raspravljano.

Prema saznanjima “Glasa Srpske”, nedavno je u korist “Akvane” riješen sudski spor sa italijanskim “Acvingerom”, koji je tražio odštetu od pet miliona KM zbog izgradnje vodenog parka. Na kraju višegodišnje sudske parnice presuđeno je da “Akvana” nema obaveza prema bivšem partneru i da je dužna da mu isplati “samo” zatezne kamate u iznosu od 200.000 KM.

Direktor “Akvane” Vedran Mitrović zahvalio je Gradskoj upravi i gradonačelniku na trudu i razumijevanju za probleme u “Akvani”.

- “Akvana” je od svog formiranja bila u problemima, jer su stvari od početka postavljene kako ne treba i preduzeće nikako nije moglo na “zelenu granu”. Ovo je jedan dobar potez koji će stvoriti siguran osnov da preduzeće stane na noge i konačno počne da posluje pozitivno - kaže Mitrović.

Nema spajanja sa SC “Borik”

Igor Radojičić rekao je za “Glas Srpske” da restrukturiranje “Akvane” ne podrazumijeva spajanje ovog preduzeća sa Sportskim centrom “Borik”, jer se radi o drugačijoj vrsti organizacije.

- SC “Borik” je javna ustanova, a “Akvana” društvo sa ograničenom odgovornošću. Da smo ih spajali, morali bismo naprije izvršiti transformaciju njihovog statusa. Pored toga, “Akvana” ima gubitke i sudske sporove velike vrijednosti, tako da, sve dok se to ne raščisti, ne bi bilo ni finansijskog osnova za njihovu integraciju - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana