Pripremna nastava za 11.500 budućih prvačića

Srna
Pripremna nastava za 11.500 budućih prvačića
Pripremna nastava za 11.500 budućih prvačića

Banjaluka - Ministarstvo prosvjete i kulture RS u ovoj godini planira upis oko 11.500 djece u program pripreme pred polazak u školu koja nisu imala priliku da pohađaju ustanove predškolskog vaspitanja i obrazovanja, rekla je u petak resorna ministarka Natalija Trivić.

Ona je nakon sastanaka sa direktorima javnih i privatnih predškolskih ustanova rekla da će ministarstvo posebnu pažnju posvetiti prigradskim i ruralnim područjima i raditi na decentralizaciji programa tako da predškolsko obrazovanje bude dostupno svim mališanima.

- Djeca imaju jednako pravo na obrazovanje - naglasila je Trivićeva.

Ona je dodala da je na sastanku bilo riječi i o primjeni novog pravilnika o uslovima i načinu upisa djece sa poteškoćama u razvoju u predškolske ustanove koji prvi put definiše način njihovog upisa.

Predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova Srpske Vukomir Stanković rekao je da su ministru predstavljeni problemi u ovoj oblasti koji se odnose na podzakonske i zakonske akte, te da smatra da ministarstvo treba finansijski pomoći vrtiće u manjim sredinama gdje lokalne uprave nemaju dovoljno sredstava za tu namjenu.

Stanković je istakao i da program pripreme djece pred polazak u školu treba biti obuhvatniji i u njega uložiti više sredstava. 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana