“Parkirano” 2.000 neispravnih vozila

Milijana Latinović
“Parkirano” 2.000 neispravnih vozila

Banjaluka - Policajci u Republici Srpskoj lani su na vanredni tehnički pregled uputili 2.630 vozila, a zbog neispravnosti 2.008 četvorotočkaša isključeno je iz saobraćaja.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS od ukupnog broja vozila poslatih na vanrednu kontrolu, 2.068 je bilo neispravno, a 245 vozača je odbilo da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu.

- Ukoliko vozač odbije da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu ili se tokom kontrole potvrdi neispravnost zbog koje je vozilo upućeno na tehnički pregled, nadležni organ isključiće to vozilo iz saobraćaja i privremeno oduzeti i zadržati potvrdu o registraciji dok se navedene neispravnosti ne otklone i ispravnost vozila potvrdi na novom tehničkom pregledu - pojasnili su u MUP-u.

Član Upravnog odbora Asocijacije stanica za tehničke preglede vozila RS Ilija Šerbedžija ističe za “Glas Srpske” da je na vanrednim tehničkim pregledima lani završilo malo automobila, ako se uzme u obzir da je prosječna starost vozila u Srpskoj 17,2 godine.

- Vanredni tehnički pregledi pokazuju da su najčešće neispravni kočioni i sistem za upravljanje te svjetlosna signalizacija vozila - istakao je Šerbedžija.

Komentarišući činjenicu da i dalje ima stanica za tehnički pregled koji te kontrole samo fiktivno obavljaju, Šerbedžija ističe da se tome neće stati u kraj sve dok ne bude uveden video-nadzor u stanice za tehnički pregled.

- Kada se sve bude odvijalo pred kamerama, suzbićemo te malverzacije. Ovako se u opasnost dovode i vozač i svi učesnici u saobraćaju jer potvrdu da je ispravno dobija vozilo koje nije ni pregledano - upozorio je Šerbedžija.

Da bi mnogo više vozila trebalo biti poslato na vanredni tehnički pregled saglasni su i u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS, navodeći da onaj ko upravlja tehnički neispravnim vozilom “glavu nosi u torbi”.

- Neispravno vozilo predstavlja opasnost ne samo za onoga ko njime upravlja, već i za sve ostale učesnike u saobraćaju - istakao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović.

Dodao je da se u teškim saobraćajnim nesrećama u kojima su automobili u velikom procentu uništeni ne mogu vršiti vještačenja da li su bila tehnički ispravna, te je s toga teško govoriti u kom procentu je tehnička neispravnost uzrok saobraćajne nesreće.

Autobusi

Ministarstvo saobraćaja i veza RS je u saradnji sa Asocijacijom stanica za tehničke preglede vozila RS, Stručnom institucijom za tehnički pregled vozila i Privrednom komorom Srpske pred početak školske godine lani sprovelo preventivnu akciju vanredne kontrole tehničke ispravnosti autobusa. U informaciji o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja u 2018. godini navedeno je da su u toj akciji pregledana 273 autobusa, a neispravnost je utvrđena na 81 vozilu. Najveći broj neispravnosti odnosio se na kočioni sistem, uređaje za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana