Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće “Bema”: Jačaćemo vlastiti brend

Milijana Latinović
Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće “Bema”: Jačaćemo vlastiti brend

Iz pogona Fabrike obuće “Bema” u Banjaluci i Mrkonjić Gradu dnevno izlazi oko 10.000 pari obuće vrhunskog kvaliteta, mahom za inostrano tržište, a cilj nam je da ove godine povećamo proizvodnju vlastitog brenda i obezbijedimo uslove za rast plata zaposlenih, rekao je u intervjuu za “Glas Srpske” tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević.

Istakao je da su lani dobro poslovali, ostvarivši dobit od nekoliko hiljada maraka, iako je 2018. godina bila jedna od najtežih.

- Napravili smo veliki iskorak u modernizaciji. Bez dobre mašine i vrijednog radnika nema produktivnosti. U posljednje tri godine uložili smo više od 3,5 miliona evra u mašine. Najvažnije je da smo uspjeli sačuvati radna mjesta i zaposliti novih 120 radnika - istakao je Umičević, dodavši da će fabrika u septembru proslaviti 16 godina rada. 

GLAS: Kako ocjenjujete poslovanje u prvih pet mjeseci ove godine?

UMIČEVIĆ: Veoma sam zadovoljan poslovanjem u ovoj godini, nikad bolje u gora vremena. Ugovorili smo posao sa značajnim partnerima, a otkazali saradnju s onima koji su bili nerentabilni. Kao i svi, borimo se sa nedostatkom radne snage. Mogli bismo već sada da zaposlimo minimalno 300 radnika, ali ih nema. Zahvaljujući mjerama Vlade RS za rasterećenje privrede, lani smo povećali plate, tako da je sada prosječna neto plata u “Bemi” 630 KM, a radnicima obezbjeđujemo i prevoz i topli obrok. To je sve malo na ovu skupoću, ali trenutno jedino što možemo.

GLAS: Koliko imate zaposlenih?

UMIČEVIĆ: Zapošljavamo 1.230 ranika, među kojima je samo deset u administraciji. Lani smo konkurisali kod Zavoda za zapošljavanje RS za podsticaje za zapošljavanje. Iako nam je novac odobren, na kraju smo određena sredstva morali vratiti jer je propisano da onoliko radnika koliko imate u vrijeme zaključenja tih ugovora morate imati i za godinu dana. Nemoguće je garantovati da neko neće otići. Mislim da bi te propise trebalo drugačije definisati. Da nije Nes radija i oglasa koje raspisujemo preko njih, ne bismo ni imali radnika.

GLAS: Gdje plasirate proizvode?

UMIČEVIĆ: Izvozimo oko 90 odsto proizvoda, uglavnom u Njemačku i Italiju. To što mi izvozimo, kada sve saberem i oduzmem, samo je radna snaga jer je lon posao upravo to, prodavanje radne snage. Inopartneri plaćaju samo čisti rad. Počeli smo da proizvodimo i za domaće tržište, imamo dvije prodavnice, u Banjaluci i Mrkonjić Gradu. Proizvodimo godišnje oko 10.000 pari cipela vlastitog brenda. Jedan par domaćih cipela je, u pogledu dobiti, kao deset onih za lon poslove. To nam je velika rezerva i bez podrške Vlade ne možemo napredovati. Tajvan i Kina su počeli da proizvode cipele, pa danas prave svemirske brodove.

GLAS: Planirate li da širite proizvodnju?

UMIČEVIĆ: Cilj nam je da povećamo proizvodnju vlastitog brenda. Volio bih da budu stvoreni uslovi da i plate porastu bar za 20 ili 30 maraka jer radniku svaka marka znači. Zalagaću se i dalje bude da osnovan “fond za natalitet” i da na taj način regulišemo trudnička bolovanja, te da ona idu na teret države. Treba da se djeca rađaju, ali i da se nađe rješenje i za privrednike i za buduće majke.

GLAS: “Bemine” cipele stigle su do mnogih poznatih ličnosti, od sina Novaka Đokovića do Melanije Tramp. Pripremate li trenutno cipele za neku poznatu ličnost?

UMIČEVIĆ: Pripremamo papuče za prvu damu Amerike. Biće posebne, kao što je i ona. Čim Donald Tramp objavi kandidaturu za drugi mandat, papuče ću poslati Melaniji Tramp.

GLAS: Zalagali ste se za školovanje djece za modelare obuće, nudili udžbenike i praksu, da li ste uspjeli išta od toga realizovati?

UMIČEVIĆ: Prvi put lani nakon 30 godina, na moju inicijativu, upisano je jedno odjeljenje od 24 učenika za modelara obuće u Banjaluci. Grad je obezbijedio stipendiju od 160 maraka mjesečno za te učenike, a “Bema” je kupila knjige, obezbijedila cipele za ljeto i zimu i plaćamo im autobuske karte. Djeca rade samo jedan dan mjesečno šest sati, ali je to malo prakse. S druge strane, imaju 80 sati srpskog jezika, a objašnjenje koje sam dobio u školi je da ne mogu profesorima smanjiti normu.

GLAS: Poznato je da “Bema” vodi računa o djeci zaposlenih i kupuje im knjige za školu. Hoće li ta praksa biti nastavljena i ubuduće?

UMIČEVIĆ: Već deset godina kupujemo knjige djeci naših radnika od trećeg razreda osnovne do četvrtog srednje i tako ćemo nastaviti i dalje. Osim toga, obezbjeđujemo i novogodišnje paketiće za djecu.

GLAS: Opšti kolektivni ugovor još nije potpisan, ima li naznaka da će doći do dogovora?

UMIČEVIĆ: Mi poslodavci smo bili protiv takvog ugovora jer je napravljen na štetu preduzeća. Od fabrika pravimo socijalne ustanove, što je za nas neprihvatljivo. Zapelo je u vezi sa regresom. Tražili smo da regres bude isplaćivan u ratama, ali Vlada nije prihvatila, uz objašnjenje da bi u tom slučaju bilo određenih nekorektnosti.

Brakovi

GLAS: U kolektivu koliki je “Bemin” sigurno ima i ljubavi?

UMIČEVIĆ: Ima, kako nema. Momci i djevojke se upoznaju kroz posao, zajedno rade pa se i zaljube. Oko 50 parova je tu ljubav krunisalo brakom. Nekada se i posvađaju, pa ih mirim, ali sve je to život.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana