IPA fondovi dostupni poljoprivrednicima

ATV
IPA fondovi dostupni poljoprivrednicima

Poljoprivrednici u BiH, do kraja marta, imaju šansu da povuku novac iz evropskih predpristupnih fondova. Oko 15 miliona evra biće dostupno za poljoprivredu u naredne dvije godine.

“Minimalan iznos sredstava koji se povlači je 97 hiljada maraka bez PDV-a, maksimalan iznos sredstava je 195 hiljada maraka bez PDV-a. Svi koji konkurišu na ovaj poziv moraju investirati 40 odsto svojih sredstava, 60 odsto sredstava dobijaju bespovratno”, istakao je Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivredu u Vladi Republike Srpske. 

Prvi poziv namjenjen je poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave uzgojem voća, povrća, vinove loze, uljarica i žitarica, ili proizvode meso i mlijeko. Evropljani su za njih pripremili šest miliona. Zauzvrat, proljoprivednici moraju da pripreme obimnu dokumentaciju. 

U tome bi trebalo da im pomognu službenci zaduženi za pisanje projekata u lokalnim zajednicama. Bijeljina, jedina za sada, ima takvu osobu. U Gradišci kažu da se poljoprivrednici za pomoć i informacije mogu obratiti u lokalnu Razvojnu agenciju, dok će u Banjaluci to biti Gradska razvojna agencija. 

“Sve dokaze o vlasništvu, imovini moraju imati, mora biti registrovan. Aplikant može biti fizičko lice, ali ako je pokrenuo proces registracije i ako će registracija biti završena do momenta podjele ugvora odabranim aplikantima. To je po našem mišljenu za malo veće proizvođače”, istakla je Vesna Marinković Vojvodić, samostalni stručni saradnik za pripremu i implementaciju projekata CIDEA. 

“Bilo bi šteta da ne iskoristimo. Ta sredstva se mogu iskoristiti za uvezivanje proizvodnje između proizvođača i prerađivača. Mi moramo biti konkurentni na tržištu”, istakao je Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivredu u Vladi Republike Srpske.  

Ovi projekti su posebno dobra šansa za žene, poljoprivrednike do 40 godina, osobe sa invaliditetom i vlasnike gazdinstava koja se nalaze na više od 600 metara nadomorske visine, ili onih koja će zaposliti troje i više radnika. Poziv za poljoprivrednike otvoren je do 27. marta. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana