Trebinjac Boška Popovac pradjedovim dlijetom rezbari drvo masline

Ratomir Mijanović
Trebinjac Boška Popovac pradjedovim dlijetom rezbari drvo masline

Trebinje - Trebinjac Boško Popovac starom drvetu masline daje novi život kroz predmete koje od njega pravi, a njegove rukotvorine privlače pažnju i interesovanje mnogih Hercegovaca i turista dok šetaju trebinjskim korzoom.

Popovac kaže da od drveta masline napravi sve što poželi, šaleći se da novi predmet tokom noći sanja, a tokom jutra ga pretvori u javu.

- Drvo masline je vrlo zahtjevno. Ono može da se obrađuje jedino uz pomoć brušenja. To nije toliko čudno ako se zna da se ova vrsta drveta ne doživljava kao biljka već kao “ljudsko biće koje ima iscjeliteljske moći” - priča Popovac.

Ljubav prema drvetu masline, koja potiče iz istočnog Mediterana, već 17 godina je prisutna kod Popovca, dok se posljednje četiri godine profesionalno bavi ovim poslom.

- Ovaj posao rade samo u Tunisu i Grčkoj, a znam za jednog majstora koji radi na Braču, ali mašinski, ne ručno kao ja - priča Trebinjac.

Izrađuje predmete za ugostiteljstvo i kuhinju kao što su plate za rezanje i serviranje sira, bifteka, pršuta, te predmete koji su namijenjeni za dekorisanje enterijera.

Popovac ističe da posjećuje sve sajmove u regionu, a  njegove proizvode kupuju ljudi u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Priča da je tako i pod trebinjskim platanima i da turisti uvijek zastanu pored njegove “tezge” i sa oduševljenjem razgledaju i biraju njegove rukotvorine.

- Imam 12 vrsta bušilica na kojima sam ukomponovao da mogu jednostavno i brzo da obrađuju drvo, jer se ono ne može tesati i rezati savremenom tehnologijom. Uz mene je uvijek i pradjedovo dlijeto i maca - iskren je Popovac.

U ovom poslu postoji i jedan problem koji je sve veći, a to je sirovina, koju je sve teže nabaviti iz Grčke. Ipak, to ga ne sprečava da bude profesionalac u svom poslu i prepoznatljiv majstor u ovom podneblju.

Sveto drvo

Stari Grci su maslinu smatrali svetim drvetom, pa su od nje pravili kipove kao zavjetne darove. Veliki kipar Fidija izradio je od drveta masline, zlata i slonove kosti veliki kip boga Zevsa koji na glavi drži krunu od masline. Prema Herodotu, u doba izgradnje grada Delfi, za vrijeme vladavine Pizija, izrađene su statue Damija i Ausesija od masline sa Akropolja.

- Od Isusove masline u Getsimanskom vrtu izrađeno je više manjih zavjetnih kipova - kaže Boško Popovac i dodaje da je u staroj Grčkoj onaj ko bi posjekao maslinu bio osuđen na smrt ili vječno progonstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana