Podmlađivanje polovnjaka odlazi u prošlost

Anita Janković-Rečević
Podmlađivanje polovnjaka odlazi u prošlost

Banjaluka - Polovni automobili iz uvoza koje prodaju na tržištu BiH, prema procjenama stručnjaka, u 80 odsto slučajeva imaju smanjenu kilometražu, a nove mjere Evropskog parlamenta koje za cilj imaju zaustavljanje ovog trenda trebalo bi da smanje broj preverenih kupaca i podmlađenih krševa koji krstare našim drumovima.

Zbog sve izraženijih prevara kojima se podmlađuju polovnjaci Evropski parlament je nedavno izglasao izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara.

Parlamentarci su predložili stvaranje evropskog registra podataka koji bi sakupljao informacije o kilometraži vozila, zatim redovno očitavanje kilometraže tokom tehničkih pregleda, kao i integraciju boljih tehničkih rješenja od strane proizvođača. Zatraženo je i da se i prevare povezane sa vraćanjem kilometara na satu tretiraju kao krivično djelo za osobe koje zatraže izmjenu stanja, ali i one koji izvrše izmjenu.

Prema istraživanju njemačkog auto-kluba ADAC gotovo svaki treći korišćeni automobil koji se prodaje u toj zemlji ima skinutu kilometražu, a u slučajevima polovnjaka koji su namijenjeni za izvoz taj broj se penje i do skoro 50 odsto.

Direktor sarajevskog salona “Herc auto” Sevdalija Bajrić kaže da je stanje u BiH daleko gore nego u Evropi, s obzirom na to da je na domaćem tržištu između 70 i 80 odsto polovnjaka sa smanjenom kilometražom.

- Tržište polovnih automobila je veoma loše uređeno, jer mnoga fizička lica uvoze vozila za pretprodaju bez ikakve kontrole. Ta kilometraža se ranije vraćala za par desetina kilometara, a u posljednje vrijeme kako je kriza izraženija ljudi ne biraju sredstva pa vraćaju i po 300.000, 400.000 kilometara na satu, što je prava katastrofa - smatra Bajrić i dodaje da se kilometraža vraća zbog postizanja bolje cijene vozila.

Prema njegovim riječima, evropske mjere bi trebalo da uvedu red u prodaju polovnjaka i koliko toliko povećaju bezbjednost saobraćaja u BiH.

- Kada bude formiran taj registar svako će pozivom ovlašćenog servisa moći da provjeri stvarni broj pređenih kilometara. Na taj način građani više neće kupovati “mačka u vreći”, mada većina zna šta se radi. Kade kupe automobil star nekoliko godina, koji je navodno prešao 150.000 KM, moraju biti svjesni da su prevareni - ističe Bajrić i dodaje da je za građane BiH presudna cijena, te da kvalitet igra manju ulogu.

Automehaničari ističu da se prodavci polovnih automobila služe svim i svačim te da kupce varaju na razne načine, poput prikrivanja dokaza o sudaru, uklanjanja kontrolnih lampica, pravljenja novih servisnih knjižica, a nije rijetkost da se zakamufliraju i iskorišćeni vazdušni jastuci.

U auto-servisu “Tadić” iz Prijedora ističu da im mušterije često traže pomoć prilikom kupovine “limenih ljubimaca” da ne bi bili prevareni.

- Na tim pregledima često utvrdimo da vozilo ima niz manjkavosti koje prodavci prećute. Najčešće je to vraćen broj kilometara koji se može ustanoviti po dotrajalosti mjenjača, volana, kvačila i slično. Dešava se i da bude ispravljan lim, a niko buduće vlasnike ne upozori da je automobil lupan - istakli su u ovom salonu.

Šteta

Prema procjenama smanjenje broja pređenih kilometra na automobilima Evropu godišnje košta između 5,6 i 9,6 milijardi evra, a štetu plaćaju svi od trgovaca i proizvođača do osiguranja i kupaca. Kupci ne samo što daju više novca nego što vrijedi polovni automobil nego im rastu troškovi popravki i održavanja, a takva vozila su i manje pouzdana na putevima i veći su zagađivači prirodne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana