Radnici traže stečaj “Žitoprometa”

Milijana Latinović
Radnici traže stečaj “Žitoprometa”

Bijeljina - Radnici bijeljinskog “Žitoprometa” donijeli su juče odluku da podnesu zahtjev za otvaranje stečaja u tom preduzeću nakon što je propao pokušaj prodaje nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta kupcima iz Izraela.

 

Potvrdio je to za “Glas Srpske” predsjednik Sindikalne organizacije “Žitoprometa” Dušan Tomić nakon sastanka sa većinskim vlasnikom preduzeća Slobodanom Pavlovićem.

Tomić je kazao da su radnici izgubili svaku nadu da će problem u tom preduzeću biti riješen i da jedini izlaz vide u stečaju.

- Od prodaje firme izraelskoj kompaniji nema ništa. Lično sam prisustvovao sastanku na kojem je bio i predstavnik te izraelske firme, ali je to propalo. Ponovo smo prevareni i donijeli smo odluku da već danas idemo u Okružni privredni sud u Bijeljini da podnesemo zahtjev za pokretanje stečaja - rekao je juče Tomić.

Istakao je da su dugovanja “Žitoprometa” premašila pet miliona maraka te da, uprkos tome što ne može da izmiri te dugove, Pavlović ne želi da proda preduzeće.

- Pavlović nam je svima javno rekao da svoje akcije neće prodati do posljednje kapi krvi. Očigledno je da su 127 radnika “Žitoprometa” taoci jednog čovjeka - tvrdi Tomić.

Pavlović je juče rekao da nema vremena da komentariše ove optužbe radnika.

- Ne mogu ništa da vam odgovorim, hvala - kratko je kazao Pavlović.

Kupac iz Izraela pojavio se prije nekoliko dana, kada je na sastanku sa menadžmentom “Žitoprometa” dogovoreno da kupi preduzeće i izmiri dio duga prema radnicima do 21. juna, za kada je bila zakazana primopredaja. Međutim, prema riječima zaposlenih, i taj pokušaj oživljavanja nekadašnjeg giganta je propao.

Problemi u ovom mlinsko-prerađivačkom preduzeću gomilaju se od prošle godine, kada su silosi preduzeća ispražnjeni, pšenica prodata, a novac isplaćen ratarima.

Uprava “Žitoprometa” zaposlene je u novembru prošle godine poslala na čekanje do februara, a s obzirom na to da ni tada nisu stvoreni uslovi za početak proizvodnje, čekanje je produženo do 1. aprila. Međutim, i nakon tog datuma agonija radnika je nastavljena.

Proizvodnja

Zaposleni u “Žitoprometu” ističu da bi najsrećniji bili da proizvodnja u tom preduzeću ponovo počne. 

- Žetva pšenice je već počela. I da se nađe neko rješenje, morali bismo prethodno obaviti tehničke i higijenske pripreme, te organizovati zaposlene za prihvat žitarica - rekli su radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana