Predstavljeni rezultati snimanja mreže

Anita Janković-Rečević
Predstavljeni rezultati snimanja mreže
Predstavljeni rezultati snimanja mreže

Banjaluka - Predstavnici danske kompanije “Drone Sdžstems” u petak su u “Eko toplanama” Banjaluka prezentovali rezultate snimanja stanja distributivne mreže termovizijskim kamerama, koje je obavljeno krajem marta.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grada Banjaluka i “Eko toplana”, a predstavljeni rezultati poslužiće za izradu studije na osnovu koje će biti realizovana rekonstrukcija distributivne mreže. Pripreme za ovaj projekat su već u toku.

Izgradnjom “Eko toplana” završena je prva i najvažnija faza rješenja problema daljinskog grijanja u Banjaluci, jer su obezbijeđeni stabilni izvori toplotne energije.

Kako bi bio obezbijeđen potpuni komfor, odnosno potreban nivo kvaliteta grijanja svim korisnicima, potrebno je realizovati drugu fazu rješenja - rekonstruisati distributivnu mrežu staru preko 45 godina, koja je trenutno u veoma lošem stanju.

Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je kroz posebnu kreditnu liniju i sama jednim dijelom učestvovala u finansiranju izgradnje novog proizvodnog postrojenja “Eko toplana”, izrazila je spremnost da pomogne i projekat rekonstrukcije distributivne mreže kroz finansiranje navedenog snimanja mreže i izrade studije, na osnovu koje bi rekonstrukcija trebalo da bude realizovana.

- Sljedeći izazov i ujedno naš naredni korak je suočavanje s gubicima energije na distributivnoj mreži i otklanjanje ovog problema. To je naš drugi zajednički projekat, koji ćemo ostvariti u saradnji s gradom Banjaluka i “Eko toplanama” - rekao je direktor EBRD-a za BiH Jan Braun.

On je naglasio da je riječ o modernizaciji toplifikacione mreže kako bi se redukovali gubici, s ciljem uspostavljanja potpune energetske efikasnosti, kao i omogućavanje povećanja broja korisnika na distributivnoj mreži grada Banjaluka.

- Prema procjenama, za rekonstrukciju mreže biće potrebno oko deset miliona maraka – istakao je Braun. +

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana