Najezda komaraca na području Banjaluke: Male krvopije napadaju u rojevima

Jelena Stanić
Najezda komaraca na području Banjaluke: Male krvopije napadaju u rojevima

Banjaluka - Stanovnici svih dijelova grada žale se na ujede komaraca, koji napadaju u rojevima. Posljedice proteklog kišnog perioda, koji je pogodovao razmnožavanju ovih insekata, minulih nekoliko toplih dana osjetile su na svojoj koži sve generacije Banjalučana.

- Nemogući su. Poslije podne kada izađem u dvorište ne mogu da se izborim sa komarcima. Prije neki dan sam za deset minuta imao najmanje 15 uboda. Napadaju u rojevima. Čini mi se da ni zaštitna hemijska sredstva ne pomažu jer grizu kroz majicu ili bilo koju tkaninu  - rekao je mještanin Šargovca Branislav Savić.

Da ni njegovim sugrađanima u centralnim dijelovima grada nije ništa lakše potvrđuje i Slobodan P. iz naselja Obilićevo, koji zbog “malih krvopija” ne spava već nekoliko noći.

- Jasno mi je da je bio dug kišni period, ali, evo, sunčano je već deset dana i ništa nije urađeno kada je u pitanju suzbijanje komaraca. Predveče i noću su najgori. Zbog vrućine ne može čovjek da se pokrije, ako zaspiš slučajno budi te zujanje oko ušiju i nesnosan svrab - objašnjava Slobodan P. i dodaje da nije jedini u njegovom naselju koji se pita zašto zaprašivanje još nije počelo.

Iz Gradske uprave javljaju da će dezinsekcija biti obavljena na osnovu praćenja i procjene larvenog stadijuma komaraca te stručne procjene izvođača zaprašivanja.

- Uništavanje ovih insekata biće prvo u najugroženijim prigradskim naseljima, kao i u naseljima uz vodene tokove, kao što su Delibašino selo, Mađir, Kumsale, Česma, Ada, Vrbanja, Drakulić i Srpske toplice - naglašavaju iz odjeljenja.

Kako su saopštili iz preduzeća “Eko-bel”, koje je zaduženo za dezinsekciju, veliki broj komaraca izlegao se na poplavljenim i vlažnim mjestima.

- Tretiranje je počelo u poplavljenim područjima u regiji, dok je Banjaluka ostala za kraj. Rad će nam biti otežan zbog zelenih površina koje nisu pokošene ili nisu dovoljno pokošene. Banjaluka je najkompleksnija za zaprašivanje. Najvjerovatnije ćemo je raditi u petak ili subotu  - izjavio je direktor “Eko-bela” Vladimir Šušnjar.

Prema ustaljenoj praksi, pčelari će na vrijeme biti obaviješteni o dezinsekciji kako bi zaštitili pčele.

Vrijeme uslovljava zaprašivanje

U zavisnosti od vremenskih uslova, do kraja sedmice zaprašivanje komaraca bi trebalo da počne.

- Imamo dovoljno sredstava za suzbijanje komaraca i desetak ekipa koje su spremne da počnu sa radovima, ako nam vrijeme to dozvoli - kazao je Šušnjar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana