Завршена манифестација Дучићев дан

Срна
Завршена манифестација Дучићев дан

Требиње - Свечаном академијом под називом "Своју веру нађох у сну о вери" вечерас је у Требињу завршена традиционална дводневна манифестација "Дучићев дан", која је одржана у част великог српског пјесника Јована Дучића.

Бесједећи о Дучићу Светлана Шаетовић са Института са књижевност и умјетност из Београда рекла је да он припада врховима српске књижевности.


Она је подсјетила да је град Требиње и Институт за књижевност и уметност из Београда дуже од деценије сарађује на научном пројекту поетичких истраживања, чији је резултат 10 објављених зборника о српским пјесницима 20. вијека.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је у обраћању истакао да се овогодишњи "Дучићев дан", одржава 75 година након Дучићеве смрти.

Петровић је истакао да је Дучић зачетник пројекта Требиње - Град културе, који се интензивније реализује у посљедњих двадесетак година и директно је уклопљен у пројекат туристичког развоја града.

"Ми у Требињу смо се опредијелили да овај дан и жДучићеве вечери поезијеж у октобру, конципирамо на много озбиљнијој основи, фаворизујући слободна и мудра промишљања Дучићевог дјела, а не апологетска дописивања и преписивања или бројне контре и негације које само промовишу нови јавни неукус", истакао је Петровић.

У програму одржаном у Културном центру учествовали су хор "Трибуниа" Требиње, примадона Опере Народног позоришта Београд Јасмина Трумбеташ, извођач оперске и забавне музике Душан Свилар, глумци Народног позоришта Београд Биљана Ђуровић и Срђан Карановић и други.

Други дан манифестације почео је Светом литургијом и поменом Јовану Дучићу у Херцеговачкој Грачаници, након чега је у Музеју Херцеговине одржана трибина о Нићифору Дучићу, архимандриту Српске православне цркве /СПЦ/, писцу, војсковођи, историчару, добротвору и првом академику, рођеном у Требињу 1832. године.

Директор Архива СПЦ Радован Пилиповић рекао је да је Дучић био од оних који су испуњавали јеванђељску ријеч - да треба положити живот за свог ближњег, учествујући и борећи се за слободу родног краја и матице Србије.

Историчар Милош Матијевић је нагласио да је Дучић задужио српски народ као ратник и научник, те да је уз војводу Луку Вукаловића, почетком шездесетих година 19. вијека, био један од главних организатора устанка против Турака у тадашњој требињској нахији.

Након трибине отворена је изложба "Живот и дјело Нићифора Дучића /1832-1900/", на којој су премијерно требињској јавности приказани документи и пратећи фото материјал о архимандриту, те његови радови из демограФије, географије и етнографије.

Покровитељ манифестације био је град Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана