За најбоље пројекте издвојено 155.000 КМ

Миланка Митрић
За најбоље пројекте издвојено 155.000 КМ

БАЊАЛУКА - Циљ је да сваке године повећавамо средства за културу, без обзира на то да ли ћемо бити изабрани за Европску престоницу културе. Желимо да улажемо у добре пројекте и у инфраструктуру у култури, а овим средствима подржани су различити пројекти музичке, сценске, позоришне и филмске умјетности, укључујући и оне које ће реализовати лица са инвалидитетом.

Рекао је ово градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је јуче представницима установа културе уручио уговоре о реализацији пројеката из области културног и умјетничког стваралаштва.

Представници 26 установа културе на овај начин су добили подршку у раду вриједну 155.000 КМ. Наведена подршка је дио процеса кандидатуре Бањалуке за Европску престоницу културе 2024. године, а самим тим обухвата и нову стратегију развоја културе. Овом усвојеном стратегијом планирано је и предвиђено повећање средстава која се издвајају за област културе.

Радојичић је овом приликом посебно нагласио да се упоредо са издвајањем ових додатних средстава за културу из градског буџета финансирају и редовни годишњи програми који обухватају културу и дешавања из области културе.

Поменутих 26 пројеката је одабрано на основу јавног позива који је расписан раније, а на који је био пријављен 41 пројекат.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић објаснио је да путем оваквих и сличних пројеката град Бањалука жели да прикаже једну ширу понуду која се тиче културно-умјетничког аматеризма, те да је главна намјера да се пружи прилика новим удружењима и људима који својим идејама могу да дају допринос развоју културе.

- У 2019. години такође ћемо расписати исти конкурс и позивамо све који су заинтересовани да нам се обрате и да заједнички радимо. Ове пројекте су оцјењивала стручна лица и можемо рећи да је процес избора био потпуно јаван и да су пројекти објективно оцијењени - казао је Станић и додао да ће у овој години на подручју града бити реализовано више од 50 културно-туристичких манифестација.

Један од учесника у поменутим одабраним пројектима, Саша Берендика из Удружења грађана "Рез", објаснио је да се њихов пројекат односи на џез музику. Планирано је да се кроз активности удружења обогати џез понуда у граду, јер интересовање за џез постаје све веће.

Небојша Курузовић из Удружења грађана "Добри медо" нагласио је да би овакву подршку култури вољели да виде и код других нивоа власти, а не само код Градске управе. Изразио је задовољство што су поменути пројекти одабрани на основу јавног позива, који је произвео снажну конкуренцију.

- За нас који се бавимо културом од изузетне је важности да се значајно улаже у продукцију и стварање нових културних производа у Бањалуци - закључио је Курузовић.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана