Vitomir Mitrić učesnik skupa y Kini

Srna
Vitomir Mitrić učesnik skupa y Kini

Čengdu - Lutkarstvo je vrlo moćna umjetnost jer je kompilacija svih umjetničkih vrlina i ona pokreće najtananije misli i razmišljanje o lutkarstvu, nastanku života i o nama samima, rekao je direktor Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” Vitomir Mitrić.

Predstavljajući studiju “Aktuelne prakse, izazovi, problemi i rješenja savremene umjetnosti u pozadini tradicije; Put kulture - lutkarstvo, kao uspješan model saradnje i duhovnih veza među narodima” učesnicima 2. Foruma o umjetničkoj saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Čengduu u Kini, Mitrić je naglasio da se odgovor na pitanje o savremenoj umjetnosti u pozadini tradicije nalazi upravo u činjenici da je lutkarstvo vezano za stvaranje svijeta i stvaranje umjetnosti.

- Ta asocijativnost i refleksija savremene teme ne nalazi se u tradicionalnim teatarskim trupama u Kini, Japanu, Indiji i Indoneziji, ali zadivljuje njihova potpuna predanost profesiji i vrhunska animacija. Tradicionalni teatar je opstao i treba ga sačuvati i njegovati u svim državama jer je to duh jednog naroda i njegov put ka umjetnosti - naglasio je Mitrić.

Mitrić učestvuje u radu 2. Foruma o umjetničkoj saradnji Kine i zemalja centrale i istočne Evrope, koji se od 10. do 15. juna održava u Čengduu, u kineskoj provinciji Sečuan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana