Višnjićevi dani: Srbima potrebna sabornost

Srna
Višnjićevi dani: Srbima potrebna sabornost

Bijeljina - Sabornost je centralna pouka iz besjede člana Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Dušanke Novaković na večerašnjoj Svečanoj akademiji "Prosvjete" u okviru 25. kulturne manifestacije "Višnjićevi dani" u Bijeljini.

"Moramo povremeno da zastanemo, da se okrenemo i zagledamo u srpske velikane, da u svemu tome izmjerimo sebe danas i pronađemo inspiraciju za ono što tek treba da dođe", izjavila je Novakovićeva novinarima uoči akademije u Centru za kulturu "Semberija".


Ona je istakla da "Višnjićevi dani", kao i sve godišnjice koje se tokom ovih kulturnih manifestacija obilježavaju, moraju da imaju poruku trajnosti koju treba prenijeti mladima.

Novakovićeva je ocijenila da su "Višnjićevi dani" tokom 25 godina afirmisali kulturu u Bijeljini za različite uzraste i interesovanja, te pružili priliku omladini da ispolje svoje talente.

Kao jedan od primjera dobre tekovine ove manifestacije ona je navela masovnost takmičenja u besjedištvu i recitovanju koje je ove godine u svojevrsnoj školi govorne kulture okupilo stotinu takmičara.

Novakovićeva se osvrnula i na nastavak anatemisanja srpske kulture, tradicije i istorije u regionu, ocjenjujući da su svi takvi činovi i zabrane samo na štetu onih koji ih preduzimaju.

"Nikad nije bilo lako i bez doze politike u svemu, ali kada izgradimo sebe i postanemo dovoljno svjesni svojih vrijednosti, bez gordosti, ne treba da se branimo", poručila je Novakovićeva.

Prema njenim riječima, svi Srbi treba da pišu ćirilicom, a kada se to postigne, nikakve zabrane neće moći da ugroze srpsko pismo.

"Nikome mi ne zadiremo u istoriju ni nacionalno biće, ali niko nema pravo ni da Srbima osporava ono što jesu", poručila je Novakovićeva.

Na svečanoj akademiji nastupili su Hor "Srbadija", dramski umjetnici koji su govorili odlomke iz dosadašnjih besjeda o Filipu Višnjiću, guslari i pjesnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana