“Вихор” добио пасош “Песничке републике”

Данко Кузмановић
“Вихор” добио пасош “Песничке републике”

Бањалука - Ово је други пут да Српски књижевни клуб “Вихор” из Дервенте учествује на европском “Фејсбук песничком фестивалу” у Новом Саду. Трудимо се да промовишемо наше стваралаштво и нашу поезију.

Казао је ово пјесник Ненад Симић након гостовања Српског књижевног клуба “Вихор” из Дервенте на европском “Фејсбук песничком фестивалу” који у оквиру Новосадског сајма књига организује Банатски културни центар.

Симић, који је и предсједник “Вихора”, рекао је да на овај начин промовишу међународне “Илинданске пјесничке сусрете” у Дервенти, који се одржавају у августу, те да је то прилика и да позову пјеснике да учествују на наградном конкурсу.

- На нашим пјесничким сусретима и конкурсу, који тим поводом организујемо, буде око 200 пјесника из ширег региона. Буде ту гостију и из Словеније и Њемачке и других земаља Европе - рекао је Симић.

Сви учесници фестивала својим учешћем стекли су право да постану држављани “Песничке републике” и добију пасош. “Песничка република” је основана 26. 11. 2016. године у Банатском културном центру у Новом Милошеву, а проистекла је из европског “Фејсбук песничког фестивала”.

Осим Симића из “Вихора” су на фестивалу, који је одржан у оквиру Сајма књига, учествовали Евита Бојковац и Милорад Ђурђевић.

Европски “Фејсбук песнички фестивал” одржава се по 10. пут на Новосадском сајму, у оквиру Међународног сајма књига, у организацији Банатског културног центра и Новосадског сајма.

Фестивал окупља пјеснике који своје стваралаштво представљају на “Фејсбуку” с циљем да виртуелну пјесничку комуникацију претвори у стварну њиховим окупљањем на Новосадском сајму.

Европски “Фејсбук песнички фестивал” сваке године окупља 500 пјесника из двадесетак држава.

Током два дана трајања манифестације више од 130 пјесника долази на манифестацију и тиме остварује право наступа и рецитовања пјесама.

Програм се састоји од представљања пјесама, промоције нових издања Банатског културног центра, који је један од организатора фестивала, и традиционалног “Отвореног штанда”.

Побједници прошлогодишњег фестивала проглашени су у децембру 2018. године на манифестацији “Песничка република” у Новом Милошеву. Књиге побједника Арвинда Јошија из Индије и Ненада Трајковића из Србије су у припреми за објављивање.

Зборник радова пјесама које су на прошлогодишњем конкурсу ушле у ужи избор објављен је под називом “Вишегласје: Зборник одабраних песама: деветог европског Фејсбук песничког фестивала.”

Специјални гости били су побједници претходних фестивала: Тони Пердић (Србија), Катарина Моснак Багљаш (Словачка), Маријана Кунбар (Израел) и Златко Краљић (Словенија).

Награде

Првостепени жири 10. европског “Фејсбук песничког фестивала”, који чине побједници претходних девет фестивала, одлучује о избору пјесама за ужи избор за награду. Другостепени жири, са Симоном Грабовцем на челу, одлучује о добитнику награде, која је објављивање самосталне збирке пјесама, док ће пјесме које уђу у ужи избор бити објављене у посебној заједничкој књизи. Првостепени жири ће одлуку о ужем избору донијети до 1. јуна, а другостепени ће своју одлуку прогласити на манифестацији “Пјесничка република”, која се одржава у новембру у Банатском културном центру у Новом Милошеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана