Важно да очувамо културу сјећања

Миланка Митрић
Важно да очувамо културу сјећања

Бањалука - Поводом обиљежавања стогодишњице завршетка Првог свјетског рата, у просторијама Народног позоришта Републике Српске биће приказано седам филмова посвећених овом великом и важном јубилеју.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић објаснио је важност памћења и помена овог догађаја.

- Прије сто година, 11. новембра, завршен је Први свјетски рат. Значајно је то да одмах послије нас и послије наше пројекције, исти датум се и у Паризу обиљежава. Ми из Народног позоришта РС, Генерални конзулат и генерални конзул Владе Србије господин Владимир Николић и наш пријатељ, историчар Зоран Пејашиновић, покушали смо да на себе преузмемо једну обавезу која није наша, ни по каквом правилнику ни по систематизацији. Једноставно, хтјели смо да кажемо “хвала” свима који су дали своје животе, а њих је било више од милион и по - рекао је Новаковић.

Додао је и то да је помен значајан због саме слободе коју је овај догађај донио, након шест вијекова турског ропства.

- То је прво и право озбиљно ослобођење. Важно је да на неки начин скренемо пажњу. Нудимо седам веома занимљивих филмова, који на најбољи начин осликавају голготу Првог свјетског рата, значај и личности које су биле занимљиве - казао је Новаковић.

Приказивање филмова је првенствено важно за млађе нараштаје, средњошколце и студенте, али и за све генерације, којима би требало да буде важно очување културе сјећања.

- Морамо да се сећамо тог периода, јер ако не знамо шта је било, не знамо ни шта смо данас, ни шта ћемо бити сутра. Било је нешто страшно. Србија је из рата изашла са 28 одсто мање становништва него што је у њега ушла. Тај податак говори да је овакве датуме важно обележити. Мени је можда најважнији податак следећи - када бисмо за сваку жртву одали поштовање једним минутом ћутања, ћутали бисмо 866 дана. Зато је важно да обележимо завршетак Првог светског рата - објаснио је генерални конзул Србије Владимир Николић.

Историчар Зоран Пејашиновић навео је да је шест филмова документарно-играног карактера, а један је телевизијски филм. Пејашиновић је казао да је овакав јубилеј заиста добар повод да публика погледа квалитетне филмове. Ова остварења су свједочанства страшних страдања током Првог свјетског рата у Србији, током којих је живот изгубило око 1.240.000 становника.

- То је жртва које се морамо сјећати увијек, а посебно кад је овакав повод. Сто година је јубилеј који цијели свијет обиљежава. У Паризу ће бити централна манифестација. Србија с пуним правом обиљежава ту годишњицу и дан примирја - појаснио је Пејашиновић.

Додао је да су саговорници у филмовима најугледнији српски, италијански и грчки историчари, те историчари из Берлина, Беча и Москве. Међу бројним познатим глумачким именима публика ће у филмовима моћи да види Воју Брајовића као војводу Путника, Бранислава Лечића у улози војводе Мишића те Микија Крстовића који игра Николу Пашића.

Пејашиновић је поменуо и сам однос према овом догађају, сјећању и памћењу код људи.

- Знамо информације, али немамо квалитетан однос према томе. Немамо поштовање које треба да имамо. Чини ми се да би чешће требало да говоримо о овоме и славимо те јунаке, али и да шаљемо поруке себи и млађим генерацијама, да цијенимо те људе - додао је Пејашиновић.

Филмови у Народном позоришту РС ће бити приказивани од 11. до 17. новембра, сваког дана у 17 часова.

Програм

11.11. “Дуго путовање у рат”, Милош Шкундрић

12.11. “Заборављени адмирал - Ернест Трубриџ”, Слађана Зарић

13.11. “Срби на Крфу - сто година од албанске голготе”, Слађана Зарић

14.11. “Србија у Великом рату”, Слађана Зарић

15.11. “Херој 1914”, Филип Шварм

16. 1. “Милунка Савић - хероина Великог рата”

17.11. “Талог”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана