Уручене награде побједницима конкурса “Пјесме Андрићграду”

Срна
Уручене награде побједницима конкурса “Пјесме Андрићграду”

Вишеград - У Андрићграду данас су уручене награде побједницима конкурса “Пјесме Андрићграду” на који је пристигло око 500 пјесама аутора из 16 држава.

Прво мјесто на конкурсу припало је Трипку Драганићу из Подгорице за пјесму “Више Вишеграда праведна свјетлост”, док друго дијеле Славица Дедић из Подгорице за пјесму “Лазарево вино у Андрићграду”, Драгица Грбић из Вишеграда за пјесму “Знамо се ми граде” и Драгица Стојановић из Зрењанина за пјесму “Мехмед пашин мост”.

Треће мјесто дијеле Радмила Милојевић из Параћина за пјесму “Визија”, Миљана Игњатовић Кнежевић из Ниша за пјесму “Град од душе и камена” и Вера Јелић из Крагујевца за пјесму “Љубављу растеш”.

Организатор конкурса Божидар Шкобић рекао је да на сваком окупљању у Андрићграду сусрећу и препознају драга лица, упознају нова и схватају колико су богатији захваљујући творцу Андрићграда и општини Вишеград.

Драганић је рекао да му ова награда много значи јер је Андрићград добио име по нобеловцу Иви Андрићу.

“Андрићград је важан за историју, јер у њему уткано све оно што вриједи за српски народ, а то је посебно исказано спомеником браћи Соколовић”, додао је Драганић.

Недићева, која дијели друго мјесто на конкурсу, каже да њена пјесма говори о Светом цару Лазару који чува Косово.

“Срећна сам што сам присуствовала овој манифестацији и захвална жирију који ми је додијелио награду”, истакла је Недићева.

Трећенаграђена Вера Јелић рекла је да је писала о Вишеграду и његовој историји. “У песми је историја, рађање и ова лепота која је захваљујући идеји Емира Кустурице реализована”, истакла је Јелићева.

Учесник конкурса Вања Шљука рекла је да се писањем бави дуги низ година и да је срећна што има прилику да учествује у манифестацији која окупља ствараоце поезије.

“Андрићград је сам по себи инспирација и ово мјесто нас увијек изнова храни стиховима и римама које остају записане на задовољство свих оних који уживају у умјетничком стваралаштву”, додала је Шљука.

Представник општине Вишеград Ана Богдановић рекла је да је ова локална заједница помогла и да ће даље помагати ову манифестацију, са жељом да и даље окупља пјеснике из цијелог свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана