Умјетници из Фоче пунољетство крунисали изложбом

Радмила Ђевић
Умјетници из Фоче пунољетство крунисали изложбом

Фоча - Поводом осамнаест година постојања и рада Удружења ликовних умјетника "Тон" из Фоче у Центру за културу и информисање отворена је изложба слика чланова ове асоцијације које су настајале протеклих година.

На изложби се представило 13 умјетника, чланова удружења, са различитим техникама, мотивима, опредјељењима, размишљањима и погледом на свијет.

Пред бројним љубитељима умјетности нашло се 45 слика, 36 уља на платну, три графике, два пастела, два цртежа тушем и двије иконе, које су покриле и задовољиле свачији укус, понијевши позитивне критике.

Осим што је показала умјетничку зрелост и таленат аутора, изложба је доказ да је умјетност најбоља спона међу људима која оставља неизбрисив траг у времену.

- Ако човјек живи, а не остави никакав траг, некако дође као да није ни живио. Умјетност то најбоље потврђује, остављајући те трагове и свједочанство о времену у ком смо живјели и стварали. Изложба је врло богата и разноврсна, и квалитетом и мотивима и техникама, интересантна је и блиска сваком посматрачу - рекао је умјетник и члан удружења Радмил Ковачевић.

Јединствена фочанска природа, портрети, манастири, грађевине, необичне и апстрактне фигуре само су неки од мотива којима су инспирисани умјетници.

Кроз сликарске вјештине испричали су свевременске умјетничке приче.

- Изложио сам три пејзажа, један детаљ са ријеке, а фасциниран сам језерима у околини Фоче, посебно Трновачким и језером Доње Баре на Зеленгори. Трудимо се да овим сликама уљепшамо стварност и изразимо једно виђење, ликовни поглед на свијет који је специфичан - казао је умјетник Драго Ивановић.

Удружење ликовних умјетника "Тон", основано прије скоро двије деценије, окупља више од тридесет чланова из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Норвешке, Канаде, Русије и Америке. До сада су излагали више од педесет пута широм Српске и Србије, самостално и колективно.

- Овом изложбом оправдали смо свој рад и постојање, с обзиром на посјећеност, богат садржај и таленат аутора и показали да ово што има Фоча, имају ријетки градови - рекао је предсједник удружења Бране Ивановић.

Појединцима, установама и институцијама који су им годинама пружали несебичну помоћ и подршку одужили су се захвалницама. Захвалница је, поред Центра за културу и општине Фоча, уручена и Радио-телевизији Републике Српске и дописништву у Фочи.

Изложбу, коју је поводом значајног јубилеја организовало Удружење "Тон" у сарадњи са фочанским Центром за културу и информисање и општином Фоча, заинтересовани могу да погледају наредних десетак дана.

Нови простор удружења

- На њихово пунољетство одлучили смо да један простор у Фочанској кући, саграђеној у средњем вијеку, а реновираној и преуређеној, претворимо у галерију коју ће попунити слике наших умјетника. Биће то простор за другачије и друге умјетничке садржаје, чиме оплемењујемо град још једним културним простором који ће бити на услузи свим умјетницима и љубитељима умјетности - рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана