Udruženje književnika Republike Srpske: Imamo zadatak da branimo interese srpskog jezika

Danko Kuzmanović
Udruženje književnika Republike Srpske: Imamo zadatak da branimo interese srpskog jezika

Banjaluka - Imamo zadatak da štitimo naše ćirilično pismo, da se borimo za naše književno blago, da zaštitimo i otmemo od zaborava ono što je nama najsvetije i da branimo interese srpskog jezika i ijekavske i ekavske varijante.

Rekao je ovo predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević na svečanoj književnoj večeri povodom 25 godina od osnivanja ovog udruženja.

Svečanost obilježavanja ovog značajnog jubileja održana je u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

Književno veče je upotpunjeno stihovima brojnih pjesnika, te podsjećanjem na protekle godine i početke rada.

- Ako spomenemo neka imena, poput Alekse Šantića, Jovana Dučića, Branka Ćopića, Petra Kočića, Skendera Kulenovića, Meše Selimovića, Ive Andrića, to su sve srpski pisci koji su utemeljili savremenu književnost BiH - kazao je Bjelošević.

On je takođe napomenuo da je Udruženje književnika Srpske, a sada Republike Srpske pravni sljedbenik Udruženja književnika Socijalističke Republike BiH.

- Mi smo počašćeni što je ta Skupština na Jahorini bila jedinstvena i što u prvom Statutu Udruženja književnika Srpske, a sada Republike Srpske, piše “Udruženje književnika Srpske je pravni sljedbenik Udruženja književnika Socijalističke Republike BiH” i kako je to doneseno tada, u svim statutima kasnijim je zadržana ta klauzula, jer to je od neprocjenjive vrijednosti - rekao je Bjelošević.

Kako je Bjelošević naveo, broj članova udruženja se povećava iz godine u godinu.

- Iz godine u godinu broj članova udruženja se povećava. Sada je to negdje oko 170 članova, s tim da ove godine prijem uopšte nije izvršen i biće prolongiran za mart iz tehničkih razloga - naveo je Bjelošević.

Bjelošević je izrazio zahvalnost gradu Banjaluci na svesrdnoj pomoći.

- Ja bih želio samo još da kažem da bez pomoći organa vlasti, grada Banjaluke, Udruženje književnika RS ne može da radi. Kao što ne mogu ni mnoga druga udruženja. Mi smo jako srećni što je grad Banjaluka ove godine dodijelio prostor udruženju i to se osjetilo munjevito. Mi smo za četiri ili pet mjeseci napravili nekoliko izvanrednih projekata - dodao je Bjelošević.

Publici se obratio i Ranko Preradović, koji je bio predsjednik udruženja 2000. i 2001. godine.

- Naizgled 25 godina i nije neko veliko vrijeme, ali za ovo sve što se nama događalo to je ogromno dugo vrijeme - objasnio je Preradović.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić čestitao je udruženju na 25 godina rada te kazao jedan poznati citat Vinstona Čerčila.

- Čestitam svim članovima udruženja na 25 godina rada, četvrt vijeka je samo zrno pijeska u dugom trajanju ljudske pisane riječi. Stvarati Udruženje književnika Srpske u ratnom vremenu podsjeća na one Čerčilove riječi iz Drugog svjetskog rata. Kada su razgovarali o rezanju troškova zbog rata i kada su predlagali da troškovi za kulturu budu smanjenim on je rekao: “Pa za šta ćemo se onda boriti?”, prema tome, književnici su tada razmišljali i izvan tadašnje situacije - naglasio je Radojičić.

Povelja i “Glasu”

Predsjednik Udruženja književnika RS Predrag Bjelošević je uručio i povelje prijateljima udruženja i svima onima koji su svoj rad ugradili u njegov rad. Povelje su posthumno dodijeljene pokojnim predsjednicima Nikoli Koljeviću, Branku Milanoviću i Vladimiru Nastiću, a preuzeli su ih članovi porodice. Povelje su uručene i Kabinetu predsjednika RS, Vladi RS, Narodnoj skupštini RS, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, gradu Banjaluka, “Glasu Srpske”, Banskom dvoru i Udruženju književnika Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana