Удружењe књижевника Републике Српске: Имамо задатак да бранимо интересе српског језика

Данко Кузмановић
Удружењe књижевника Републике Српске: Имамо задатак да бранимо интересе српског језика

Бањалука - Имамо задатак да штитимо наше ћирилично писмо, да се боримо за наше књижевно благо, да заштитимо и отмемо од заборава оно што је нама најсветије и да бранимо интересе српског језика и ијекавске и екавске варијанте.

Рекао је ово предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић на свечаној књижевној вечери поводом 25 година од оснивања овог удружења.

Свечаност обиљежавања овог значајног јубилеја одржана је у вијећници Банског двора Културног центра.

Књижевно вече је употпуњено стиховима бројних пјесника, те подсјећањем на протекле године и почетке рада.

- Ако споменемо нека имена, попут Алексе Шантића, Јована Дучића, Бранка Ћопића, Петра Кочића, Скендера Куленовића, Меше Селимовића, Иве Андрића, то су све српски писци који су утемељили савремену књижевност БиХ - казао је Бјелошевић.

Он је такође напоменуо да је Удружење књижевника Српске, а сада Републике Српске правни сљедбеник Удружења књижевника Социјалистичке Републике БиХ.

- Ми смо почашћени што је та Скупштина на Јахорини била јединствена и што у првом Статуту Удружења књижевника Српске, а сада Републике Српске, пише “Удружење књижевника Српске је правни сљедбеник Удружења књижевника Социјалистичке Републике БиХ” и како је то донесено тада, у свим статутима каснијим је задржана та клаузула, јер то је од непроцјењиве вриједности - рекао је Бјелошевић.

Како је Бјелошевић навео, број чланова удружења се повећава из године у годину.

- Из године у годину број чланова удружења се повећава. Сада је то негдје око 170 чланова, с тим да ове године пријем уопште није извршен и биће пролонгиран за март из техничких разлога - навео је Бјелошевић.

Бјелошевић је изразио захвалност граду Бањалуци на свесрдној помоћи.

- Ја бих желио само још да кажем да без помоћи органа власти, града Бањалуке, Удружење књижевника РС не може да ради. Као што не могу ни многа друга удружења. Ми смо јако срећни што је град Бањалука ове године додијелио простор удружењу и то се осјетило муњевито. Ми смо за четири или пет мјесеци направили неколико изванредних пројеката - додао је Бјелошевић.

Публици се обратио и Ранко Прерадовић, који је био предсједник удружења 2000. и 2001. године.

- Наизглед 25 година и није неко велико вријеме, али за ово све што се нама догађало то је огромно дуго вријеме - објаснио је Прерадовић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић честитао је удружењу на 25 година рада те казао један познати цитат Винстона Черчила.

- Честитам свим члановима удружења на 25 година рада, четврт вијека је само зрно пијеска у дугом трајању људске писане ријечи. Стварати Удружење књижевника Српске у ратном времену подсјећа на оне Черчилове ријечи из Другог свјетског рата. Када су разговарали о резању трошкова због рата и када су предлагали да трошкови за културу буду смањеним он је рекао: “Па за шта ћемо се онда борити?”, према томе, књижевници су тада размишљали и изван тадашње ситуације - нагласио је Радојичић.

Повеља и “Гласу”

Предсједник Удружења књижевника РС Предраг Бјелошевић је уручио и повеље пријатељима удружења и свима онима који су свој рад уградили у његов рад. Повеље су постхумно додијељене покојним предсједницима Николи Кољевићу, Бранку Милановићу и Владимиру Настићу, а преузели су их чланови породице. Повеље су уручене и Кабинету предсједника РС, Влади РС, Народној скупштини РС, Народној и универзитетској библиотеци РС, граду Бањалука, “Гласу Српске”, Банском двору и Удружењу књижевника Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана