У Приједору отворена изложба радова пливске колоније

Срна
У Приједору отворена изложба радова пливске колоније

Приједор - У приједорској Галерији “Сретен Стојановић” вечерас је отворена изложба слика и скулптура ствараних на Међународној локовној колонији Плива.

Директор Галерије Тихомир Илијашевић рекао је да се овдје други пут излажу радови са пливске колоније, додавши да је радије зове умјетничка јер окупља музичаре, књижевнике и сликаре.

“То је једна од неколико колонија у Српској која заслужује пажњу. Имају три снаге битне, три стуба: ликовна умјетност, музика и књижевност. Не може нико бити сликар, а да не познаје музику и књижевност. Та блискост је невјероватна и зато смо позвали прошлогодишњег лауреата Књижевних сусрета на Козари да отвори ову изложбу”, рекао је Илијашевић.

Здравко Миовчић, који је добио награду “Скендер Куленовић” на 46. Књижевним сусретима на Козари за збирку поезије “Што је душа скупила”, каже да људи који посјећују овакве догађаје још вјерују да умјетност може да отвори неку другу и љепшу верзију живота који живе.

“У чему је сличност поезије и сликарства? Када можемо описати оно што не можемо видјети, тада аутентично пишемо поезију, а када можемо да видимо оно што не можемо да опишемо, тада аутентично сликамо. Када се томе придружи још оно о чему је говорио Скендер Куленовић, када мисао постане емоција, а емоција постане мисао, онда је, чини ми се, спојено све једно са другим као што је спојено на овим сликама и скулптурама око вас”, рекао је Миовчић отварајући изложбу.

Академик Миливоје Унковић, као оснивач и селектор Ликовне колоније на Пливи, истакао је да колонија има широку лепезу комуникације од најмлађих аутора до најстаријих и да је сва ликовна поетика, такође, присутна, те да та хетерогеност обогаћује визуелне перцепције.

“Током колоније имамо срећу да правимо синтезу са другим умјетностима, што мислим да је идеал умјетности. Настојимо да сваке године направимо функционалну групу аутора из свијета из разних области: ликовне умјетности, музике, књижевности и филма”, рекао је Унковић.

Изложба је избор радова из сазива 2013, 2014, 2017. и 2018. године и у Приједору ће бити постављена до 1. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана