У Мркоњић Граду отворена изложба “Племенито”

Срна
У Мркоњић Граду отворена изложба “Племенито”

Мркоњић Град - У Галерији Културног центра “Петар Кочић” у Мркоњић Граду вечерас је отворена изложба “Племенито” на којој је представљено 26 паноа Удружења историчара “Др Милан Васић” из Бањалуке.

Панои су подијељених у више цјелина - мраморје /стећци/, натписи, сакрални списи и дипломатичка грађа, а аутори су професори историје Борис Радаковић, Предраг Лозо и Драгослав Илић.

Предраг Лозо, предсједник Удружења историчара “Др Милан Васић”, рекао је да је изложба настала у оквиру пројекта који се бави дигитализацијом и популаризацијом средњовјековног културног и историјског насљеђа српског народа у БиХ.

Он је додао да је појам средњег вијека веома важан дио српске историје који говори о дугогодишњем континуитету Срба на овим просторима.

“Не смијемо запоставити тај дио наше историје, то је битно због одређених настојања негирања српског идентитета на овим просторима. Хтјели смо да предочимо чињенице које су непобитне, које су прворазредни историјски извори и које говоре да је српски народ на простору данашње БиХ аутоихтон још од сеобе Словена”, истакао је Лозо.

Изложба у Мркоњић Граду биће отворена петнаест дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана