U Moskvi otvorena izložba “Zmijanjski vez”

Srna
U Moskvi otvorena izložba “Zmijanjski vez”

Banjaluka - U Muzejskom kompleksu Kolomenskoje u Moskvi otvorena je izložba “Zmijanjski vez-svjetsko nematerijalno nasljeđe”, koji je upisan na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Izložbu je otvorio šef kancelarije Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović, a prisutnima se obratio i direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić.

Predstavnici ambasada Srbije, BiH, Grčke, Južne Ostije, visoke zvanice i gosti iz drugih zemalja, kao i brojni građani ovom prilikom bolje su se upoznali sa nematerijalnim nasljeđem koje baštini Muzej Republike Srpske.

Autor izložbe etnolog Danijela Đukanović približila je prisutnima značaj Zmijanjskog veza i objasnila zanimljivosti tehnike izrade, estetike i kulturne vrijednosti, saopšteno je iz Muzeja Republike Srpske.

Izložba je multimedijalnog i interaktivnog karaktera, a realizovana je i radionica Zmijanjskog veza koju je vodila vezilja Sanja Bajić, autor popularne kolekcije rukotvorina - “Tragovi”.

Izložba “Zmajanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe” biće otvorena u Muzejskom kompleksu Kolimenskoje u Moskvi do početka avgusta.

Gostovanje u jednom od najvećih muzeja u Ruskoj Federaciji je najznačajniji korak u promociji ovog svjetskog kulturnog blaga sa Zmijanja, napominju iz Muzeja Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana