У Херцег Новом отворен “Трг од књиге”

Срна
У Херцег Новом отворен “Трг од књиге”

Херцег Нови - У Херцег Новом данас је отворен 16. Међународни сајам књига “Трг од књиге 2018”, чији је овогодишњи мото “Свијет књига је најљепши свијет који је човјек створио”.

Норвешки писац Ерленд Лу рекао је на отварању манифестације да књиге отварају свијет и омогућавају људима да разумију мисли и културе које раније нису познавали, као и да уче о мјестима на којима нису били и на којима, можда, никад неће бити.


Осврћући се на изјаву предсједника САД Доналда Трампа да су Црногорци агресиван народ, Лу је рекао да му је циљ да скрене пажњу на оно што се дешава у свијету у којем важне особе не читају књиге.

“Читао сам интервју са Трамповим биографом прије него што је био изабран за предсједника. И рекао је да Трамп, вјероватно, није прочитао ниједну књигу од почетка до краја својевољно и сада видимо резултат тога”, сматра Лу.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић рекао је да је ове године учињено много како би се оправдала важна и вриједна титула коју Херцег Нови носи - “град писаца”.

“Недавно смо отворили Музеј жЊегошева школаж, посвећен времену, када је у Херцег Новом учио најистакнутији црногорски владика и пјесник. Вратили смо у Нови Ива Андрића, оживјевши програмима кућу нобеловца, која је тренутно у реконструкцији. На трагу те мисије је и Међународни сајам жТрг од књигеж”, појаснио је Катић.

Сајам ће трајати до 28. јула. Организатори ове манифестације су Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови, Градска библиотека и читаоница Херцег Нови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана