Трилогија препуна историје

М. В.
Трилогија препуна историје

Градишка - У књигама “Јаничар”, “Устаник” и “Четник” аутора Саше Ђорђевића нашле су се тешке приче и много историјске грађе, речено је на промоцији, која је у понедјељак одржана у градишкој Гимназији у организацији Гимназије и Завичајног музеја Градишка.

Представљајући своју трилогију Ђорђевић је рекао да је ријеч о историјским романима који се могу уврстити у жанр историјски трилер.

- У “Јаничару” говорим о времену доласка Сулејмана Величанственог на власт, то је 16. вијек, када долази и до пропасти српске средњовјековне државе. У “Устанику” говорим о Првом српском устанку и вожду Карађорђу, као и његовим јунацима, те повратку српској држави. Трећи дио трилогије зове се “Четник” и говори о Првом балканском рату, настанку Краљевине и коначног протјеривања Турака са Балкана - рекао је Ђорђевић.

Кустос и историчар Завичајног музеја Градишка Бојан Вујчић је рекао да је Ђорђевић ново име на пољу историјских романа, који су добро прихваћени код публике, јер на неки нов, занимљив начин представљају историјске чињенице.

- Данас смо свједоци писања такозване бијеле историје и кривљења чињеница, а књижевник Ђорђевић се управо бори против тога, као и ми у Завичајном музеју - рекао је Вујчић. Књиге “Јаничар”, “Устаник” и “Четник” су Ђорђевићеви првенци које је почео да пише 2014. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана