Tребиње: Фото-кино клуб изложбом 70 обиљежио седам деценија рада

Срна
Tребиње: Фото-кино клуб изложбом 70 обиљежио седам деценија рада

Требиње - Изложбом фотографија "70", која је вечерас отворена у Културном центру у Требињу, обиљежено је седам деценија од оснивања Фото-кино клуба из овог града.

Тим поводом требињској публици, али и бројним гостима из Републике Српске и БиХ, представљена је ретроспектива фотографија бивших и садашњих чланова овог клуба.


Предсједник Фото-кино клуба Требиње Славенко Вукасовић рекао је да су вечерас представљене фотографије врхунских мајстора овог занимања, као што су Данило Сикимић, Перо Николић, Неђо Тадић и Слободан Муцовић. Изложене су и фотографије Радоја Елеза, Предрага Муцовића и Душана Вуковића.

"Ова изложба је сумирање 70 година клуба. На њој су представљене фотографије најбољих чланова клуба, од којих су поједине старе и по 70 година", навео је Вукасовић.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић рекао је да је Фото-кино клуб веома значајан за град, због чега ће у наредном периоду имати још већу подршку.

"И када се обиљежава седам година то је велико, а не 70. Честитам свим члановима на овом значајном јубилеју. Вјерујем да ћемо до краја ове или почетком наредне године испунити захтјев који су нам упутили и обезбиједити им адекватне просторије за рад", навео је Ћурић.

Међу изложеним радовима су и фотографије Рее Муцовић, чији је покојни отац Слободан био један од најпознатијих требињских фото-репортера и дугогодишњи уредник фотографије у "Гласу Требиња".

"Драго ми је што смо се вечерас поново састали. Овдје су радови бројних чланова. Сада смо на једном мјесту представили фотографије из прошлости и садашњости", навела је Муцовићева.

Требиње ће током предстојећег викенда, послије 31 године, бити домаћин 51. дана фотографије БиХ током којих ће бити одржане још три изложбе фотографија од којих посебно мјесто заузима изложба "Фото БиХ 2018" на којој ће бити проглашена најбоља фотографија у БиХ за ову годину.

Учесници манифестације имаће и пратећи програм као што су фото-сафари, стручна предавања, те додјелу фотографских звања.

Фото-кино клуб Требиње основан је 1947. године и један је од најстаријих клубова ове врсте на подручју БиХ. Данас има око 30 активних чланова који своје фотографије излажу широм земље и региона и носиоци су бројних фотографских награда.

Клуб својим дјеловањем, програмом и акцијама доприноси развоју и популаризацији фотографије као технике и умјетности. Због рата, Фото-кино клуб Требиње је престао да ради у октобру 1991. године, када је уништена цјелокупна архива, фотографије и документација, као и опрема.

Клуб, који су 2006. године поново основали Славенко Вукасовић, Игор Бошњак и Драгана Буквић, данас је члан Асоцијације за умјетничку фотографију БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана