Традиционални инструменти у новом руху

Миланка Митрић
Традиционални инструменти у новом руху

Бањалука - Изложба помјера границе у комуникацији с публиком. Омогућава да се упознамо са богатством наше традиције, музике и културне баштине.

Казала је ово помоћница министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић која је свечано отворила нову поставку у Музеју Републике Српске “Заборављени звук традиционалних музичких инструмената”, ауторке вишег кустоса Музеја РС МА Сање Пупац.

- Ова изложба је по много чему посебна. Говори о инструментима који су на неки начин обиљежили давне вијекове у нашем народу, јер без фруле, шаргије, тамбуре тешко је било замислити неку прославу и неко весеље - навео је директор Музеја РС Миладин Савић.

Сама ауторка Сања Пупац објаснила је да је циљ једне овакве поставке био да традиционалне инструменте прикаже у новом руху и да старим звуцима удахне нови живот. Новина на овој изложби су аудио-снимци које баштини Музеј РС.

- Ми смо помоћу дигиталних медија успјели да аплицирамо све звукове у један интерактивни панел, гдје помоћу истраживања можете да пронађете све фотографије инструмената, да видите одакле потичу, гдје су лоцирани, да добијете њихов изглед кроз фотографију и да чујете како звуче у стварности. Звукови који су стављени у интерактивни панел су звукови које је забиљежио Владо Милошевић педесетих и шездесетих година. Ми смо успјели да дигитализујемо магнетофонску траку Владе Милошевића и извучемо снимке - објаснила је Пупчева.

За идејно рјешење поставке заслужна је сценографкиња Драгана Пурковић-Мацан, а цртежи инструмената су дјело Бранислава Гашића који је инструменте подијелио органолошки и дијелове нацртао како би сви могли детаљније да упознају сваки инструмент. Наравно, поред инструмената, ту је присутан и интерактивни сто, а приказано је и настајање појединих инструмената.

Сви посјетиоци ће имати прилику да виде и заиста дивне илустрације на зидовима, те различите интерактивне садржаје намијењене свим генерацијама.

- Ноте на зидовима су дио пјесме коју је Владо Милошевић забиљежио на Змијању, и на нотама су легенде о инструментима који се налазе у поставци - објаснила је Пупчева.

Водећи се идејом да је најмлађима важно приближити музеје, ова поставка је специфична због дијелова посвећених најмлађој музејској публици.

- Ту је “Цјевофон” којим производите разне звукове, да једни слушају, други да производе, затим “Музичка кухиња” у којој можете скувати ритам, гдје смо ставили инструменте, дјечје играчке, гдје могу да се заиграју. Ту је још једна просторија коју смо уредили уз помоћ Електротехничког факултета. Ми смо то назвали “Музика помоћу тијела”. Снимили смо на Академији умјетности инструменте које смо имали доступне - клавир, гитару, флауту и фрулу, и помоћу покрета тијела ћете моћи да произведете разне мелодије - додала је Пупчева.

Изложба је отворена до септембра.

Три сегмента

- Поставка обухвата три сегмента представљена кроз различите приступе и начине примјене традиционалних музичких инструмената. Изложба је замишљена као едукативна, намијењена свим узрасним добима и образовним профилима, јер ће кроз призму традиционалних музичких инструмената пружити могућност посјетиоцу да сазна више о нашој материјалној и нематеријалној културној баштини - ријечи су ауторке Сање Пупац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана