Традиционална манифестација “Ноћ музеја” у установама Српске: Важно помирити традицију и креативност

Данко Кузмановић
Традиционална манифестација “Ноћ музеја” у установама Српске: Важно помирити традицију и креативност

Бањалука - Традиционална манифестација “Ноћ музеја” и ове године ће отворити своја врата љубитељима и поклоницима умјетности, а у њеном реализовању учествоваће Музеј Републике Српске и Музеј савремене умјетности РС.

Mанифестација ће бити одржана сутра, са званичним почетком од 20 часова, у Бањалуци и у неколико градова Српске - у Требињу, Бијељини, Зворнику, Сребреници, Фочи, Градишци и Приједору.

На овај начин музејске установе су се придружиле породици музеја коју чини више од три хиљаде музеја из 40 земаља свијета. Тема “Ноћи музеја” ове године је “Музеји као средиште културе”, са поднасловом “Будућност традиције и шта је то будућност традиције?”. Тема упућује на богатство историјског насљеђа које чувају, као и неопходност помирења традиционалне мисије са креативношћу.

Догађаји у Музеју савремене умјетности одржава ће се од 20 часова, а публика ће имати прилику да види перформанс Лале Рашчић “Горго” (од 21 час), те да се забави уз концерт групе “Маика” (од 22 часа) и ди-џеј сет “Ориџиџи”, на платоу испред овог музеја, али и да погледа тренутну поставку “Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран”.

- Сваке године се трудимо да наше садржаје употпуњујемо, да их учинимо занимљивијим. Основна идеја да публика дуже борави у музеју добро профункционише и сви посјетиоци могу да осјете колико је добро боравити у музеју и колико су све више мјеста интересантне забаве - рекла је директорица МСУРС Сарита Вујковић.

Помоћница министра просвјете и културе РС Тања Ђаковић  истакла је да су садржаји прилагођени свим генерацијама.

- Цијенимо настојање свих музејских установа у Српској да се прикључе обиљежавању манифестације “Ноћ музеја”, која се сваке године организује под покровитељством Савјета Европе и УНЕСКО-а. На тај начин наше установе потврђују своју припадност великој европској породици музеја нудећи у “Ноћи музеја” разноврсне програмске садржаје који су прилагођени свим укусима и свим генерацијама - рекла је Ђаковићева.

Сви љубитељи традиционалне музике и интересантних представљања музичких инструмената моћи ће да погледају тренутну поставку у Музеју РС “Заборављени звук традиционалних музичких инструмената” (ауторке Сање Пупац), али и да уживају у богатом  пратећем програму. 

- Ове године организација “Ноћи музеја” припала је Одјељењу за образовни и педагошки рад и главни координатор је госпођа Наташа Ного. Ово је заиста једна специфична манифестација која има и забавни карактер - навео је директор Музеја РС Миладин Савић. 

Први дио програма Музеја РС од 18 до 20 часова биће усмјерен на млађу публику, а наступе ће изводити дјеца из вртића и основних школа бањалучке општине. Овај дио програма завршиће наступом “Врапчића”, а од 20 до 22.30 часова публика ће видјети наступе ученика бањалучке Гимназије, студената  Академије умјетности УНИБЛ, плесних студија, Градског хора и Позоришта младих ДИС, кроз најдужу музејску ноћ која се обиљежава под мотом “Уз игру и пјесму кроз Ноћ музеја”.

Гост вечери је бањалучка поп пјевачица Маја Татић, а програм ће завршити звуцима тамбуре - наступом Градског тамбурашког оркестра.

Подршка

Пријатељску руку подршке култури кроз сарадњу са Музејом савремене умјетности Републике Српске пружила је и компанија “м:тел”.

- Част нам је што је компанија “м:тел” и ове године допринијела да Бањалука и Музеј савремене умјетности РС буду дио европске културне породице у оквиру манифестације “Ноћ музеја” - поручила је портпарол “м:тела” Милица Кондић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана