Табашевићу уручена НИН-ова награда

Срна
Табашевићу уручена НИН-ова награда

Београд - Писцу Владимиру Табашевићу вечерас је у Београду уручена НИН-ова награда за роман “Заблуда светог Себастијана” у издању “Лагуне”, у коме аутор проблематизује феномен жртве и заблуде о њој, о онима које чине добро и о праведничким настојањима.

Владимир Табашевић, рођен 1986. године у Мостару, један је од водећих писаца нове генерације српске, постјугословенске књижевности.

По уручењу признања у згради Југословенске кинотеке у Београду, Табашевић је истакао да особеност његовог књижевног израза није у трагичности која води поријекло из реалног искуства, већ да је у специфичној живости језика на којем пише, преносе београдски медији.

“Вечерас сам радостан и вољан да се похвалим са коцкицама које су ми у животу пале. Овдје сам да се похвалим језиком који сви разумијемо и да вас подсјетим на његово богатство. Овдје сам јер тек намјеравам да испитујем тај језик. Напосљетку, хвала свима нама који волимо књижевност и који се волимо нашим најљепшим језиком на свијету до којег нам је управо због љубави коју на њему изражавамо толико стало”, додао је Табашевић.

Одломке из награђеног романа “Заблуда светог Себастијана” читао је глумац Тихомир Станић, а награду је Табашевићу уручио предсједник жирија Зоран Пауновић.

Недјељник НИН додијелио је и награду за личност године, која је ове године припала оснивачу издавачке куће “Контраст” Владимиру Манигоди за финансијску подршку унапређењу палијативне његе у Србији.

Главни уредник НИН-а Милан Ћулибрк поручио је да ће НИН наставити да поштује стандарде новинарства и да неће бити “ни опозициони ни режимски”, већ професионалан, али да је у данашњој Србији “некима и то много”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана