Стихови упалили свјетло у друштвеном и емотивном мраку

Александра Маџар
Стихови упалили свјетло у друштвеном и емотивном мраку

Бањалука - Позната је, можда и досадна прича како књижевне промоције најчешће буду тужне, гдје аутор и модератор пред неколико људи причају, причају, причају док се сви не успавају, па се мало разбуде оним, по неписаном правилу, обавезним аплаузом за крај. Дуга би то била прича да се у неколико реченица покуша објаснити до кога је - публике, аутора, културе друштва генерално.

На срећу, догоде се и промоције на којима око стотину људи сједи, без комешања, дошаптавања, док испред њих аутор, модератор и људи из свијета књижевности причају тако да их је уживање слушати. Таква је била промоција нове збирке Тање Ступар-Трифуновић “Размножавање домаћих животиња”, одржана у четвртак увече у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” у црвеном салону Банског двора Културног центра у Бањалуци.

О књизи су говорили уредница највеће босанскохерцеговачке издавачке куће “Buybook”, која је објавила ову збирку, Кристина Љевак, професор опште и компаративне књижевности Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци Игор Симановић и ауторка. У улози модератора и овај пут испред “Императива” нашла се Вања Шушњар-Чанковић.

Професор Симановић и ауторка познају се још од студентских дана, па је било занимљиво слушати њихове успомене на те дане, разговоре о књижевности, начине на које су подржавали једно друго. Симановић није штедио ријечи хвале, али и остали су се сложили с њим.

- Када говоримо о Тањи Ступар-Трифуновић, говоримо о некоме ко ствара 20 година. Ја сам један од оних који је “нажалост” морао да чита, напише неки текст, говори на промоцијама, па све тако укруг све те године. Али када погледам цијелу линију њене књижевности од почетка до данас, види се да ту постоји један процес и сазријевање. Тања је за мене првенствено пјесник, а са сигурношћу могу рећи да је ово њена најбоља књига до сада и иза тога апсолутно стојим - казао је Симановић.

Ауторка је посљедњих дана много говорила за медије о новој збирци, инспирацији, својим погледима на стање у књижевности у РС, али је још једном на промоцији објаснила да кроз своја дјела рефлектује све оно што чини живот.

- Примијетим неке свари које су као акутна упала, и поезија тражи да освијетли та нека затамњења. Књижевност се увијек бави оним тамним. Сви имамо те неке потиснуте емоције, питање је само хоћемо ли радити на њима. Ја не желим да својом поезијом људе увлачим у мрачно, већ само да им покажем онако како ствари заправо стоје - нагласила је Тања Ступар-Трифуновић.

Да је Тањина поезија врхунска, сложила се и Кристина Љевак којој је, како каже, жао што “Buybook” није раније издавао књиге бањалучке ауторке.

- Вјероватно је ово био прави тренутак да почнемо са овом књигом. Задовољство је када сарађујете са особом која је комплетна ауторка и која може беспријекорно интерпретирати своју поезију - нагласила је Кристина.

Послије званичног дијела програма ауторка се дружила са читаоцима и потписивала књиге. Још једна успјешна промоција додатно је мотивисала тим “Императива” да истраје у својој мисији приближавања домаћих аутора читаоцима и ширењу свијести о значају читања.

Припреме за други фестивал књижевности

Послије успјешно одржаног првог фестивала књижевности “Императив” у Бањалуци, удружење већ увелико ради на припремама за други. И овај пут фестивал ће окупити најзначајније регионалне писце и издаваче.

- Нажалост, књижевна сцена Републике Српске је дуго времена била “затворена” у уски круг привилегованих појединаца, те и поред тога што имамо велики број младих награђиваних писаца, они нису познати ни локалној јавности, а посебно не у региону. Потпуно иста ситуација је и са издавачким кућама из Републике Српске. Управо из тих разлога фестивал књижевности представља одличан културни модел, у перспективи врло моћну стратегију од које велику корист могу имати сви у књижевном ланцу аутор - издавач - дистрибутер - читаоци. Кроз овако замишљен модел могуће је остварити високорепрезентативно позиционирање Републике Српске на регионалној књижевној сцени - подсјетили су из “Императива”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана