Српска читаоница вијек и по његује националну свијест

Данко Кузмановић
Српска читаоница вијек и по његује националну свијест

Бањалука - У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у пуном јеку су припреме за отварање важне поставке публикација и историјских докумената "На темељима Српске читаонице", којом ће 26. априла бити прослављено 150 година од њеног оснивања.

На различитим адресама и с различитим називима, али увијек са истом мисијом, ова читаоница из које је рођена и национална библиотека, постоји већ вијек и по, откако је при Бањалучкој богословији Васе Пелагића основана 1868. године, као духовна и едукативна храна за све оне који су кроз њу пролазили, остали и који пролазе. Овом изложбом аутори настоје да прикажу њен развој од "ичкатице", како је народ називао зграду у којој је била смјештена давне 1871, до виртуелне библиотеке.

Тим поводом за "Глас Српске" говориле су директорица библиотеке Љиља Петровић-Зечић, ауторке изложбе Вања Шмуља и Споменка Кузмановић и библиограф Јелена Јањић.

- Желимо временском вертикалом да прикажемо настанак и развој Српске читаонице и њен пут до Народне библиотеке каква је данас - истакла је Петровић-Зечић, те додала да се овом изложбом не завршавају манифестације и свечаности у част овом јубилеју, већ да је планирано и постављање спомен-плоче на локацији гдје је основана читаоница прије вијек и по.

Библиотека, као центар за образовање, просвјећивање народа и његовање националне свијести, додаје Шмуља, преузимала је на себе улогу коју је вријеме од ње тражило.

- У сваком историјском тренутку била је посредник између савремених свјетских духовних кретања и стремљења овдашњег становништва - нагласила је она.

Архива читаонице, као и њен фонд, највећим дијелом уништена је током Првог, а касније и Другог свјетског рата, а прије тога је преживјела и турску владавину.

- Библиотека је пред почетак Другог свјетског рата имала више од 6.000 књига. Сачувано је стотинак књига и двадесетак наслова часописа непуних годишта, као посебна драгоцјеност у нашој библиотеци при Збирци старе и ријетке књиге, као и у библиотеци Музеја Републике Српске - казала је Јањићева.

Земљотрес из 1981. године у потпуности је обескућио библиотеку, те је неко вријеме постојала у шатору.

На то да су историјске прилике биле лош савезник стварању и очувању писане баштине на овим просторима подсјетила је и Кузмановићева.

- Свјесни тога посветили смо посебну пажњу дигитализацији грађе која говори о оснивању и трајању Српске читаонице - рекла је она.

Зборник

У припреми је зборник Српска читаоница у Бањалуци, којим Народна и универзитетска библиотека РС, насљедник традиције Српске читаонице, обиљежава 150 година од њеног оснивања, са жељом да систематизује сазнања која свједоче о личностима и догађајима који обиљежише њено постојање и рад као једне од најстаријих установа културе на овим просторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана