Срђан Савић: Децентрализација и квалитет - пут ка свјетлијој будућности културе

Срна
Срђан Савић: Децентрализација и квалитет - пут ка свјетлијој будућности културе

Источно Сарајево - Чланови Стручног жирија 12. Међународног филмског фестивала “Први кадар” истичу да овогодишња смотра показује да су принципи професионалног организационог приступа и децентрализације културе гаранција њене још успјешније будућности.

“Дванаести жПрви кадарж показује да је овај фестивал сазрео и да има неколико озбиљних селекција у којима се такмиче веома занимљива филмска остварења и аутори, од којих су неки већ афирмисани, док други тек стасавају”, наводи предсједник жирија Срђан Савић, филмски критичар из Ниша.

Према његовим ријечима, атмосфера на Фестивалу, када је ријеч о програму, избору аутора и публици, веома је подстицајна за даљи развој ове манифестације, али и филмске умјетности у Републици Српској.

“Што се тиче квалитета филмова, било је сјајних остварења, која могу да се назову и правим малим ремек-делима, а најбољи од њих су и награђени - то се посебно односи на апокалиптични пољски филм жНуклеарне сенкеж или филм жПрави мушкарци не плачуж, Шпанца Лукаса Кастана”, каже Савић.

Он наводи да је било и филмова који су остали на пола пута између амбициозне теме која тишти човјечанство и поједине народе, али нису успјели да у довољној мјери то до краја изнесу, јер су се “рвали” са обиљем материјала, као и избором правог момента, поенте и кадра за завршетак филма.

Савић оцјењује за Срну да је, можда, још ријеч о темама које су веома комплексне и о којима је тешко судити док су неки догађаји и даље у току.

Он као посебно интересантне наводи студентске филмове који су, како је рекао, снимљени на академијама и факултетима и који својим садржајем и концепцијом указују на велики таленат и филмски потенцијал младих аутора.

Према његовој оцјени, интересантни су и филмови који се крећу на размеђи играног, документарног и експерименталног, и које је као такве било тешко поредити са осталим кратким играним и документарним филмовима.

“жПрви кадарж ушао је у веома комплексну епоху јер се измешта из једне и привремено сели у другу средину, односно из Источног Сарајева у Зворник, што захтева озбиљнији ниво организације, али показује да организатори могу да се носе са захтевима децентрализације културе”, наглашава Савић.

За режисера из Београда Јелену Раденовић, члана жирија, посебно је занимљиво то што се на овом фестивалу редовно појављује разноликост ауторског приступа филму.

Према њеним ријечима, то је оно што је другачије него на другим сличним филмским манифестацијама, захваљујући управо селекцији филмова са врло различитим ауторским печатима.

“Приметно је, такође, да је породица доминантна тема, јер је то данас свакако нешто што је жна тапетуж, при чему више није реч о класичној породици коју чине мама, тата и деца, него се односи међу родитељима и децом мењају, што је врло присутно на филму”, каже Раденовићева.

Посебно су јој били занимљиви неки студентски филмови, који су, можда, снажнији и комплетнији од оних чији су аутори професионалци.

“То је велика предност овог фестивала, јер студентима даје шансу да покажу шта знају, а најбољи доказ за то је студентско остварење жНуклеарне сенкеж из Пољске, које је као најбољи филм добило Грани-при ж12. Првог кадраж”, наводи Раденовићева.

Члан жирија Чарна Манојловић, режисер из Београда, сматра да је будућност “Првог кадра” врло свијетла, захваљујући ангажману “Продукције жПрви кадарж”, која реализује овај фестивал већ 12 година.

“Веома је важно и позитивно што је Фестивал децентрализован и мислим да би добро било да буде проширен гледањем награђених филмова по разним местима у Републици Српској у периоду између два фестивала”, каже Манојловићева.

Она је задовољна радом жирија 12. “Првог кадра”, који је одгледао 42 квалитетна филма из цијелог свијета, који говоре о најразличитијим темама - од социјалних преко политичких до породичних, распоређених у различите филмске жанрове.

Овогодишњи “Први кадар” отворен је у Источном Сарајеву 12. новембра пројекцијом играног филма “Границе кише”, Николе Мијовића и Властимира Судара, а свечано затварање било је 17. новембра у Зворнику, када је Гран-при додијељен филму “Нуклеарне сјенке”, пољског аутора Марека Лешчевског.

Мото Фестивала гласио је: “Први кадрирај!”, а, осим званичног такмичарског, у пратећем програму филмски режисер Чарна Манојловић одржала је предавање “Умјетност документаризма - портрет у документарном филму”.

Одржани су и промоција филмског часописа “Филаж”, вече лауреата, као и пројекције филма “Челичне ратнице”, Јелене Миле из Шведске, и филма за дјецу “Злогоње”, Рашка Миљковића из Србије.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову манифестацију подржали су Удружење филмских радника БиХ, општина Источна Илиџа, општина Источно Ново Сарајево и град Зворник.

Медијски покровитељи су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана