Слобода Мићаловић за “Глас Српске”: Наш посао је нека врста терапије

Бранкица Смиљанић
Слобода Мићаловић за “Глас Српске”: Наш посао је нека врста терапије

Бањалука има велики потенцијал и мислим да га користи на одличан начин. Кандидатура за Европску престоницу културе ће много помоћи да побољшате и обогатите културну сцену.

Рекла је ово у разговору за “Глас Српске” глумица Слобода Мићаловић, која ових дана гостује у Републици Српској са представом “Френки и Џони”.

ГЛАС: Како сте задовољни реакцијама на представу коју тренутно изводите, “Френки и Џони”, а извели сте је у Лакташима?

МИЋАЛОВИЋ: Веома сам задовољна. Нама глумцима није битно која је сала у питању него каква је публика. Било је пуно и дивно су реаговали, као и увек.

ГЛАС: Сазнали смо да снимате филм у Казахстану. Ако можете да кажете о ком пројекту је ријеч? Да ли сте улогу добили захваљујући Емиру Кустурици?

МИЋАЛОВИЋ: Апсолутно захваљујући њему сам добила ту улогу. Кустурица нам отвара врата јер ми као глумци немамо пуно прилика, а он је у свету цењен. Тек кад се изађе изван наших граница може се видети колико је он, у ствари, познат. Добила сам главну улогу, а ово је француско-казахстанско-руска копродукција. Било је лепо искуство јер нисам знала руски. Главни глумац у филму је Кирил Кјаро, а Геља Гилман је редитељка. У међувремену сам снимала филм и у Јерменији.

ГЛАС: Када ће бити премијера та два филма и гдје?

МИЋАЛОВИЋ: За овај филм у Јерменији не знам, а овај други ће бити у априлу или мају 2019. године. Тако су рекли, а гдје, то не знам.

ГЛАС: Колико је значајна улога за Вас у серији “Корени”? Изузетно јака екипа је окупљена, а ви сте имали главну улогу.

МИЋАЛОВИЋ: Све улоге које сам до сада добијала долазиле су ми заиста у право време. Ова улога се појавила када сам изгубила оца. Нисам знала да ли ћу имати снаге да упловим у све ово. Испоставило се да је наш посао нека врста терапије. Симка је прототип нас жена које смо, чини ми се, изгубљене у данашњем времену, својом кривицом. Ми смо криве што смо желеле да будемо мајке, домаћице и пословне жене. Видела сам целу серију, која има 10 епизода, и могу заиста да станем иза тога и кажем да имамо одличну серију, која неће бити нимало лака за гледање.

ГЛАС: Да ли се слажете с тим да Бањалука често гледа ка Београду и да сама не тражи своје мјесто на културној сцени?

МИЋАЛОВИЋ: Па, ту се делимично слажем, али мишљења сам да вам Београд не може пуно помоћи. И ми се тамо боримо на све могуће начине и заиста није лако. Ви имате своју сцену, која је квалитетна. Ево, Никола Пејаковић је снимио серију “Месо”, која је фантастична и, заиста, сматрам да имате много тога да понудите публици у региону и шире.

Пројекти

ГЛАС: Да ли тренутно радите на неком пројекту?

МИЋАЛОВИЋ: Тренутно ми је велико задовољство што сам дио новог пројекта Милана Калинића и Виктора Савића, који отварају ново позориште у Београду. Велика је вијест за Београд да се отвара позориште, а не тржни центар. Радићемо представу по тексту вашег Николе Пејаковића и сада сам у тој позицији да могу рећи: “Волим да глумим с овим људима”. Драго ми је да сам дио тог, малог историјског тренутка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана