Savremenom tehnologijom kroz zaboravljene zvuke u Muzeju Republike Srpske

Priredila: Milanka Mitrić
Savremenom tehnologijom kroz zaboravljene zvuke u Muzeju Republike Srpske

Banjaluka - Savremeno promišljanje o zvuku pruža i produkuje razne mogućnosti njegove reprodukcije. Jedna od takvih savremenih tehnologija će biti postavljena u prostoriji u kojoj će pomoću generatora osjetljivog na pokret tijela posjetilac moći da proizvede i čuje različite visine i boje tonova.

Na taj način možemo da povežemo tradicionalne zvukove instrumenata i savremene tehnologije u jedan dodatni interaktivni sadržaj.

Navela je ovo viši kustos Muzeja Republike Srpske Sanja Pupac o izložbi “Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata”, čiji je autor, a koja će biti otvorena u utorak u 19 časova u Muzeju RS.

Postavka je priređena povodom Dana grada Banjaluke, a kroz nekoliko segmenata će prikazati različite vidove pristupa primjeni tradicionalnih muzičkih instrumenata i na taj način publici donijeti zvuke nekih divnih i pomalo zaboravljenih instrumenata.

- Izložba “Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata” je prvenstveno zamišljena kao edukativna, namijenjena svim uzrastima i obrazovnim profilima, jer će kroz prizmu tradicionalnih muzičkih instrumenata pružiti mogućnost posjetiocu da sazna više o našoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini - izjavila Pupčeva.

Kako je navedeno, prvi dio ove postavke će prikazati tradicionalne muzičke instrumente iz fundusa Muzeja RS, koji će biti postavljeni prema organološkoj klasifikaciji.

- Instrumenti su izloženi na veoma efektan način i po najnovijim standardima muzeologije, u pogledu prezentacije predmeta i približavanja eksponata publici - naveli su iz Muzeja RS.

Drugi dio je osmišljen tako da predstavi učenje kroz otkrivanje, kao i aktivno učestvovanje i neposredan kontakt kroz sadržaj koji će biti prikazan na edukativnom stolu.

- Posjetioci se pomoću istraživanja i igre informišu o rasprostranjenosti, izgledu, načinu sviranja i repertoaru tradicionalnih muzičkih instrumenata koje baštini Muzej RS - objasnili su iz Muzeja RS.

Za najmlađu publiku je pripremljen i treći dio, u okviru kojeg je predviđen slobodan prostor za samostalno korišćenje konstruktivnih dijelova svakodnevnih predmeta.

- U okviru tog dijela predviđen je slobodan prostor za samostalno korišćenje konstruktivnih dijelova predmeta iz svakodnevne upotrebe, od kojih će djeca moći da naprave zvučne igračke. Na taj način se razvija dječja mašta i potpomaže jedan novi način razumijevanja tradicionalne muzike i tradicionalnog graditeljstva - naglasili su iz Muzeja RS.

Prenošenje znanja

Izložbu prati dvojezični katalog, a njen cilj je prenošenje znanja o tradicionalnim instrumentima.

- Želimo da obogatimo dječji spoznajni svijet novim pojmovima i saznanjima u vezi sa datom temom tradicionalnih muzičkih instrumenata, te kod djece razvijemo želju i volju za sviranjem, pjevanjem, igrom/plesom, muzikom, kao i kulturu posjećivanja kulturno-obrazovnih institucija poput muzeja - objasnila je Sanja Pupac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana