Роман др Нелета Карајлића “Солунска 28” - фикција догађаја који нису далеко од истине

Срна
Роман др Нелета Карајлића “Солунска 28” - фикција догађаја који нису далеко од истине

Београд - Писац музичар др Неле Карајлић рекао је Срни да је његов нови роман “Солунска 28” врло мало аутобиографски и да у њему прави фикцију догађаја који није далеко од истине.

Карајлић, који је у Кнез Михаиловој испред Делфи књижаре потписивао своју књигу, многобројним читаоцима, рекао је да је главна порука књиге да увијек послије катастрофе засија сунце.


“У овој књизи има врло мало аутобиографског, само стартна позиција је аутобиографска, а остало је нешто што сам искреирао у својој глави, правећи ту као неку фикцију догађаја, који није далеко од истине. Као што каже мој друг који је читао књигу - она је измишљена, али је лако доказати да се стварно догодило”, навео је Карајлић.

Објашњавајући поднаслов књиге који гласи “о новцу и страстима”, он је рекао да тога има много у књизи, као што је и живот пун и новаца и страсти, односно страсти за новцем и обрнуто.

“То је отприлике нека вага коју данашњи модерни човјек од француске буржоаске револуције наовамо има измијешано и страсти и новац”, каже Карајлић.

Коментаришући писање књиге на екавици, он је навео да екавски не пише он, него тако говори његов јунак.

“Пошто је дечко одавде /из Београда/, а ја пишем кроз њега. Да сам писао догађај у Лондону из уста неког Енглеза, ја бих у сваком случају писао на енглеском”, рекао је Неле.

На питање колико у његовој књизи има Сарајева у Београду, Неле је рекао да нема много, али да је то у принципу испреплетено. “То је вријеме у којем је Сарајево било, као и данас, друга држава”, истиче Карајлић.

Он је додао да ће промоција његовог романа “Солунска 28” бити одржана 5. јуна на “Дорћол плацу” у Београду, а у Републици Српској када се постигне договор. “Чим се договоримо, једва чекам”, додао је Карајлић.

Роман “Солунска 28” је прича о једној београдској кући у Солунској улици, на Дорћолу у Београду, изграђеној с краја 19. вијека, о томе како је дијелила судбину цијелог Београда и прошла све оно што се дешавало у 20. вијеку: ратове, промјене друштвених система, промјене система вриједности, начин размишљања.

Спајајући најбоље састојке јужноамеричког магијског реализма и сарајевског новог надреализма, Карајлић приповиједа историју једне куће у дорћолској улици и води са друге стране огледала у простор који се налази на самој тромеђи живота, смрти и вјечности.

Када се Живота који бјежи из Прахова и Босиљка која бјежи из Аустрије сретну у Београду, одлучују да започну заједнички живот и оснују породицу.

Одатле почиње прича о једној породици. И до данас, упркос ратовима, бомбардовању, пожарима, болести, промјенама режима, национализацији, приватизацији, пљачки и осталим потресима, Животина кућа у Солунској улици има тај исти број 28.

Др Неле Карајлић рођен је у Сарајеву 1962. године као Ненад Јанковић. Оснивач, композитор, текстописац и фронтмен групе “Забрањено пушење”, сценариста и глумац “Топ листе надреалиста”, глумац у филмовима “Андерграунд”, “Живот је чудо”, сценариста, редитељ и глумац у серији “Сложна браћа”, аутор музике у филму “Црна мачка, бели мачор”, оснивач, композитор и текстописац групе “Емир Кустурица анд Но смокинг оркестра”, композирот опере “Тајм оф џипсис”.

Живи и ради у селу Кораћица, општина Младеновац, у Србији, са женом и двоје дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана