Rogatica: Otvorena izložba “Belezi velikih zločina”

Srna
Rogatica: Otvorena izložba “Belezi velikih zločina”

Rogatica - Manifestacije “Dani Vojislava Lubarde” počela je u Rogatici otvaranjem izložbe slika “Belezi velikih zločina” autora Veljka Đurića-Mišine i proglašenjem najboljih literarnih radova o temi “Sjećanje na zločin”.

Izložbu, koja je sinoć otvorena u Narodnoj biblioteci “Vojislav Lubarda”, čini 12 umjetničkih djela i dva eksponata koji podsjećaju na zločine iz Drugog svjetskog rata, u kojima su u najvećem broju stradali pripadnici srpskog naroda.

Slike, koje su rađene po narudžbi, prikazuju istorijske činjenice i svjedoče o stradanju srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, te stradanju srpskog naroda u Srbiji.

Pored slike “Jasenovac” slikara Milića od Mačve, koja simbolično predstavlja progon Srba u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, izložena su i djela velikih srpskih umjetnika Zorana Durkana, Vesne Tatar, Dragana Ristića i drugih.

Na slikama su prikazana mjesta kojih se Srbi sa zebnjom prisjećaju.

Izložbu su priredili Muzej žrtava genocida iz Beograda i Arhiv Republike Srpske.

Sinoć su proglašeni i najbolji literarni radovi o temi “Sjećanje na zločin” koji su pristigli na konkurs Narodne biblioteke “Vojislav Lubarda”. Ova ustanova postoji 16 godina i ovo je prvi put da je raspisan konkurs i dodijeljene nagrade.

Prvo mjesto na konkursu osvojio je rad Zorice Penić, drugo mjesto rad Suzane Rosić, a treće mjesto rad Tanje Krsmanović.

Autor izložbe Veljko Đurić istakao je da Muzej žrtava genocida postoji više od 20 godina, da nema svoje stalne prostorije, a čeka da bude otvoren prostor na beogradskom Starom sajmištu, ali ima svoje kancelarije, nešto zaposlenih, planove i kontakte.

On je napomenuo da su prošle godine izložba predstavljena u Muzeju “Jad Vašem”.

“Ove godine obišli smo logore žDahauž, žMathauzenž, žAušvicž i druge gdje su Srbi ostavili svoje kosti”, rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, Muzej žrtava genocida ima svojih 100.000 fotografija, 200.000 dokumenata, digitalizovane zbirke i otvoren je za saradnju sa svim institucijama bivše Jugoslavije, ali nema svoje zbirke eksponata i predmeta.

Danas, drugog dana manifestacije “Dani Vojislava Lubarde” biće održano kiževno veče “Vaznesenje” posvećeno istoimenom romanu Vojislava Lubarde.

Cilj manifestacije je da se lik i djelo Vojislava Lubarde sačuvaju od zaborava.

Vojislav Lubarda rođen je 17. juna 1930. u Rogatici, a umro je 13. oktobra 2013. u Beogradu. Bio je srpski književnik, romansijer, član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i član Senata Republike Srpske.

Tematika njegovih romana bavila se zločinima ustaša i muhadžera nad Srbima u Podrinju. Nakon što su mu političke vlasti zabranile rad u struci, iz Sarajeva je početkom 1975. preselio u Beograd.

Kao književnik proslavio se romanom “Preobraženje”, koji je izdao 1979. godine. Dobitnik je NIN-ove nagrade za najbolji roman 1989. - “Vaznesenje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana