Промовисано четврто издање “Матерњег језика” Ненада Грујичића

Срна
Промовисано четврто издање “Матерњег језика” Ненада Грујичића

Приједор - У Галерији Сретен Стојановић вечерас је одржано пјесничко вече под називом “Сусрет са Ненадом Грујичићем” на којем је промовисано четврто допуњено издање пјесниковог првенца, књиге пјесама “Матерњи језик”.

Грујичић је новинарима изјавио да је ријеч о његовој првој књизи пјесама која је у Београду објављена 1978. године.


“Тада сам имао 24 године, а тако млад објавио сам књигу о којој је пуно писано све до данашњих дана чиме сам био изненађен и помало збуњен”, истакао је Грујичић.

Он је додао да се у тој књизи, као неки искусни пјесник, бавио темом која објашњава пјеснички чин.

“То је била поезија о поезији самој и личила је на неког ко је на крају песничке каријере, а у ствари песничке године и песнички таленат немају временско одређење, јер поезија је једно непрестано врело младости”, истакао је Грујичић.

Он је додао да му је долазак у Приједор веома важан, јер су пјесме које су биле претече овој књизи настајале на обалама ријеке Сане и Гомјенице.

“Ја сам песник који се није одрекао завичаја”, нагласио је Грујичић.

О књизи, коју је објавила београдска “Просвета”, говорио је књижевни критичар Мирко Вуковић који је изјавио да је ова промоција у ствари посвећена четвртој деценији књижевног рада Ненада Грујичића.

“Сам назив књиге је опсесиван и у старту говори да књига мора бити темељ нечега. Много тога је о овој књизи речено и неко би помислио да се нема шта ново рећи, а ја сам пронашао неке нове квалитете које изнова завређују то интересовање књижевне публике”, рекао је Вуковић.

Аутор Ненад Грујичић је вечерашњу промоцију искористио да младом талентованом пјеснику из Приједора деветнаестогодишњем Милошу Пуђи уручи његову књигу, која је јуче изашла и чији је Грујичић уредник и резензент.

“Тако да ће она моја књига која је изашла пре 40 година бити повезана са овим првенцем младог Приједрочанина”, истакао је Грујичић, додајући да ће Пуђа бити гост на овогодишњем “Бранковом колу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана