Промовисан нови роман др Нелета Карајлића “Солунска 28”

Срна
Промовисан нови роман др Нелета Карајлића “Солунска 28”

Београд - У Београду је вечерас промовисана нова књига Ненада Јанковића “Солунска 28”, која говори о београдској кући у Солунској улици изграђеној крајем 19. вијека која је дијелила судбину цијелог града и прошла све што се дешавало у 20. вијеку - ратове, промјене друштвених и система вриједности, као и начина размишљања.

Јанковић, познатији као Др Неле Карајлић, рекао је да је мотивацију за роман нашао када је прије “20 и кусур година” дошао у Београд са породицом и 250 марака у џепу, тражећи да изнајми стан “јер је било јасно да ће неспоразум између народа у Сарајеву трајати дуже од планираног”, те сазнао да је дијелом власник куће на Дорћолу у Солунској 28.

“Када сам сазнао причу о тој кући и да је мој отац ту био два пута, оба пута као избјеглица, 1941. и 1992. године, стојећи испред те куће обећао сам јој да ћу написати велики роман о њој, па макар пола тога и измислио. А и за то што је измишљено тешко је доказати да се није десило”, рекао је Неле Карајлић током промоције књиге на “Дорћол плацу”.

Директор издавача “Лагуне” Дејан Папић истакао је да је ово веома озбиљан роман веома талентованог писца, те да Неле Карајлић, који је Сарајлија, о Београду прича боље од велике већине Београђана.

“Ово је књига које ће разочарати све који очекују комедиографа и комедијаша, као и оне жчисте Београђанеж”, нагласио је Папић, додајући да је ријеч о првом дијелу трилогије.

Писац и књижевни критичар Вуле Журић рекао је да је најновија књига Нелета Карајлића један од најполитичкијих романа о Првом свјетском рату у којем рата уопште и нема.

Он каже да Карајлић у роману врло храбро нуди други свијет у којем се налази све оно о чему као рок музичар пјева.

“То је роман човјека који изузетно паметно промишља све што се дешава на нашој политичкој сцени, а да у роману нема ни трунке политике. Зато је ово веома интересантна књига која ће вас терати да је читате док не прочитате”, нагласио је Журић.

Професор Тања Поповић, предавач на Катедри за општу књижевност Филолошког факултета, рекла је да роман даје “прећутну историју Европе” с почетка 20. вијека, која очекује Први свјетски рат, а да то ни сама не зна.

Поповићева је истакла да је једна од вриједности књиге вјештина којом је аутор испричао причу о неколико породица, а да је та прича остала компактна, напомињући да та вјештина многима није успјевала, а јесте неким великим мајсторима попут Лава Толстоја.

Др Неле Карајлић 2014. године написао је аутобиографију “Фајронт у Сарајеву”. Аутор је и књиге “ФБИ - Досије Тесла”, крими-приче у стиху, по којој је 2016. изведен позоришни мултимедијални перформанс у Београду, Новом Саду и Бањалуци.

Током осамдесетих година прошлог вијека Неле је био познат као пјевач сарајевске групе “Забрањено пушење”, као и глумац и писац у популарној телевизијској серији “Топ листа надреалиста”. Оснивач је покрета Нови примитивизам. /крај/јн/вј/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана