Промовисан четврти број часописа “Срп” у Бањалуци

Данко Кузмановић
Промовисан четврти број часописа “Срп” у Бањалуци

Бањалука - Без пријатељства нема отјелотворења нити једне визије човјекове. Часопис “Срп”, и ми са часописом, имао је срећу да на свом путу наилази на пријатеље. Да није тако, не бих умио да објасним како смо, у времену у којем се, умјесто да се три пута мјери, а једном сијече, три пута наплати за једно мјерење, дошли до четвртог броја.

Рекао је ово Милан Вулић, члан редакције и водитељ промоције четвртог броја часописа “Срп”, која је одржана у Јеврејском културном центру “Арие Ливне”.

Поред Вулића, на промоцији су говорили и Ена Митровска, Владана Перлић, Ренато Ракић, Милан Ракуљ, те главни и одговорни уредник часописа Милан Милошевић.

Вулић је рекао да “Срп” из броја у број стиче све више пријатеља.

- Од почетка наши пријатељи су Ена Митровска, Жељко Џафић, Милан Ракуљ, Наташа Вученовић, Немања Миловановић, Ренато Ракић и још неки људи. Како смо расли стицали смо и нове пријатеље - казао је Вулић. 

Претходна три броја представљена су у три различита простора. Први број у Арт клубу “Простор”, други у Народном позоришту Републике Српске, а трећи у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Бавити се очувањем језика и културе, како је рекао Вулић, мучки је и тежак терет.

- У оваквом времену посветити се очувању језика мучки је тежак терет. У тренутку када је нада ријеч која ишчезава бавити се очувањем културног и историјског насљеђа многи би рекли да је јалов посао. Зато је добро што смо овдје. Воља и вјера као вода нађу пут - изјавио је Вулић.

Ена Митровска је похвалила ентузијазам Милана Милошевића и Милана Вулића.

- Од почетка сам члан њихове редакције, наше редакције. Нажалост, још ништа ту нисам објавила. Од почетка ми је био занимљив ентузијазам ова два Милана. Сјајно је што им се прикључио и Ренато Ракић, према мом мишљењу један од најбољих сликара на овом подручју. Милана Ракуља сви познајете, њега нећу посебно хвалити, а ту је и млада пјесникиња Владана Перлић - навела је Митровска.  

Главни и одговорни уредник часописа “Срп” Милан Милошевић није дозволио да га савлада песимизам којим је окружен.

- Као што видите, овај часопис је успио да доживи четврти број. Многи, од мог родног Приједора па и даље, нису очекивали ни други број да ће изаћи. Највјероватније не би ни изашао да нема моје тврдоглавости, која ми је урођена и које се нимало не стидим - објаснио је Милошевић те додао да су овим пројектом задовољнији његови професори него неки   суграђани.  

Ликовни сарадник и академски сликар Ренато Ракић рекао је да му је циљ да у часопису да простор младим ствараоцима.

- Тренутно водим школу цртања и сликања коју је основао 1990. године Слободан Драгаш, од тада до данас уписано је око 900 ученика. То говори о ресурсима које имамо, а имамо расадник умјетника у контексту ликовне културе, али ти људи не постоје јер не постоји ликовна сцена. Да би постојала ликовна сцена, треба да постоји подршка институција, музеја, галерија и слично. Не постоје програми који презентују младе умјетнике, барем једном годишње. Све ово говорим зато да вам објасним колико је битан овај часопис. Сви ти млади умјетници који не могу доћи до галерија или институција имаће свој простор овдје - закључио је Ракић.  

Библиотека “Атрибут”

 

Поред четвртог броја часописа “Срп”, промовисана су и два издања издавачке куће “Бесједа”. 

- Библиотека “Атрибут” настала је на незадовољству. Имате гомилу великих имена књижевника који чине нечију културу, у овом случају енглеску, али како то обично бива, нема довољно превода. Ова идеја је остварена захваљујући господину Ненаду Новаковићу и мени. Кренули смо с ова два наслова - “Вукови и јагње” Виљема Мејкписа Текерија и “Проклети сој” Елизабет Гаскел. Испланирали смо још наслова, али о томе неки други пут. Покушавамо да не буду заборављени неки наслови, а неки да се појаве први пут на нашем језику - појаснио је Милошевић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана