Промоција кампање Читајмо заједно на Сајму књига у Београду

Промоција кампање Читајмо заједно на Сајму књига у Београду 21.10.2018 11:55 | Срна

Бањалука - Кампања "Читајмо заједно" у уторак, 23. октобра, биће промовисана на 63. Међународном сајму књига у Београду на штанду Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске, рекла је Срни помоћник министра за културу Српске Тања Ђаковић.

Ову кампању другу годину за редом реализује Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства, а њен циљ је његовање културе читања књига и промовисање српског језика и ћирилице.


Кампања, која ће у Републици Српској трајати до краја октобра, даје подршку домаћем издаваштву и богати књижни фонд библиотека.

Ђаковићева каже да кампања предвиђа да за сваку КМ коју грађани уложе у куповину књига из одабраних едиција Завода, односно "Златне сове" и лектире, Министарство уложи исто толико у њихов откуп с циљем богаћења скромних библиотечких фондова.

Она је додала да је један од циљева акције и популаризација једне од најважнијих награда у области књижевности, "Златна сова" Завода за уџбенике и наставна средства, која се додјељује за најбољи необјављени роман на српском језику.

Ђаковићева је рекла да ће откупљене књиге у овогодишњој акцији бити поклоњене школским библиотекама у неразвијеним општинама у Републици Српској и школама у четири општине Федерације БиХ /ФБиХ/ - Гламоч, Грахово, Петровац и Дрвар у којима је заступљен већи број ученика српске националности.

"Укључивањем ове године у кампању дјеце српске националности која похађају школе у ФБиХ остајемо истрајни на путу заштите српског језика и ћирилице у БиХ", истакла је Ђаковићева.

Она је подсјетила да је прошле године, кампањом "Читајмо заједно", додатно обезбијеђено 76 наслова, односно укупно 538 књига за осам матичних библиотека са најскромнијим библиотечким фондовима.

Ђаковићева је истакла да је прошлогодишње истраживање културних потреба показало да 42 одсто грађана Републике никад не купује књиге, а да од оних који понекад купују, највећи проценат, њих 16,2 одсто, књигу купе једном годишње.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица