Прњавор: Отворена изложба “У сусрет Вуку”

Срна
Прњавор: Отворена изложба “У сусрет Вуку”

Прњавор - У Прњавору је вечерас отворена изложба “У сусрет Вуку” гдје су на постављеним паноима, фотографијама, записима, рукописима и документима представљени живот и дјело реформатора српског језика и писма - Вука Стефановића Караџића.

Јеленко Бојић, предсједник Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Бањалука који је организатор ове изложбе, каже да је циљ ове поставке обиљежавање важнијих датума из културне историје српског народа.

Он је подсјетио да је прошле године обиљежено 200 година од објављивања првог српског “Ријечника”, највеће Вукове књиге којом је задужио српски народ.

“Вук је записао да се народи препознају по језику и док постоји језик, док га проучавамо биће и народа. Језик не можемо бранити и чувати ако не знамо довољно добро како је настао и колика је борба вођена да би заживио”, рекао је Бојић.

Отварању изложбе присуствовао је и начелник општинског Одјељења за локални економски развој и друштвене дјелатности Љубиша Шикарац, који је подсјетио да је изложба отворена у оквиру програма обиљежавања 24. марта, Дана општине.

“Потрудили смо се да суграђанима понудимо разнолике садржаје, прилагођене и младима и озбиљнијим људима, онима који воле културу, спорт”, рекао је Шикарац.

Изложба “У сусрет Вуку” биће отворена до 31. марта у Центру за културу у Прњавору, а бесплатан је улаз на све манифестације поводом Дана општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана