Приказан никад објављен интервју са Мешом Селимовићем VIDEO

radisarajevo.ba
Приказан никад објављен интервју са Мешом Селимовићем VIDEO

Одјављујући своју емисију "Недјељом у два" на ХРТ-у, у којој је гостовао неурохирург Јосип Паладино, новинар и уредник Александар Станковић најавио је ексклузивни снимак разговора са једним од највећих југословенских писаца Мешом Селимовићем, који је годинама био скривен у архиву ХРТ-а.

"Више цијеним писану ријеч уопште, него своју", ријечи су којима почиње снимак интервјуа с Мешом Селимовићем.

"Бојим се тог свог посла. То је сувише јавни посао, као једна врста духовног стриптиза. Човјек се обнажује и увијек је надомак туђе зловоље, пакости, жеље за неуспјехом, тако да смо ми врло често криви што радимо, што пишемо. Ја сам животно сазрио за 'Дервиша' и ослободио сам се страха јер човјек осјећа страх пишући, затвара се у себе, има хиљаду оклопа, некаквих цензура сопствених које не може да превазиђе и онда је све сувише стегнуто и рационално, а док је рационално, прилично је слабо", каже Селимовић.

"Тек кад човјек допусти да оно што је у њему скривено, инстинкти које је потиснуо некад у животу, кад то изађе, кад допустимо тај процес избијања на видјело забрањених осјећања, потиснутих осјећања, онда може да дође до изражаја прави смисао и ширина талента једног писца", рекао је у интервјуу Селимовић, а у њему још говори о свом односу с Ивом Андрићем и њиховим различитим погледима на улогу и ангажованост писца у друштву.

Књижевник, чији романи данас многима представљају инспирацију и ризницу мудрости, рођен је 26. априла 1910. године у Тузли.

Мехмедалија Меша Селимовић преминуо је 11. јула 1982, а сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Снимак интервјуа можете да погледате од 51:44 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана