Приче писане језиком обичног херцеговачког сељака

Р. Ми.
Приче писане језиком обичног херцеговачког сељака

Билећа - У Дому културе у Билећи одржана је промоција збирке кратких прича из Херцеговине под насловом “Мирис шкије” аутора Бранка Алексића.

Скоро до посљедњег мјеста испуњена сала Дома културе у Билећи заједнички, са аутором и његовим гостима, макар на тренутак је кренула трагом и језиком наших предака. Управо то уоквирено у корицама књиге нуди Бранко Алексић, коме је то књижевни деби.

- Настојао сам да на папир пренесем оно како су ми стари казивали. Језиком обичног херцеговачког сељака, домаћина, језиком чобана и чобанице, ђака пјешака, шумара и харамбаше писао сам. Јесам ли успио, о томе ћете ви просудити и пресудити - рекао је Алексић.

- Прича је посебан феномен у Херцеговини - истакао је књижевник Шћепан Алексић, говорећи о књизи Бранка Алексића, али и значају приповиједања за Херцеговце.

- Херцеговина се стољећима причом хранила и бранила. Ако није било довољно хљеба, макар је било приче у изобиљу, али лијепе народске приче којом се Херцеговац заклањао од свега неваљалог да се одбрани, и не само одбрани него и утјеши и поднесе овај тегобни херцеговачки живот - казао је Шћепан Алексић.

Приче о Херцеговини, њеним људима одраслим на камену, са борама на лицу и жуљевима на рукама, саставни су дио ове књиге, која свједочи вјеродостојно о једном времену, и духу једнога народа. Можда би заувијек остало само на приповиједању да их Бранко Алексић није овјековјечио на страницама своје књиге, за све нас који смо Херцеговци, али и за оне који воле Херцеговину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана