Премијера у Дјечијем позоришту РС: Представа љепотом позвала у свијет маште и игре

Наташа Лазукић
Премијера у Дјечијем позоришту РС: Представа љепотом позвала у свијет маште и игре

Бањалука - Представа за дјецу "Шумска чаролија", у режији Жељка Касапа по мотивима прича и пјесама Бранка Ћопића, изведена је премијерно на малој сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

Комад за који драматизацију потписује Славиша Радан, у сриједу увече пружио је 50 минута чаролије уз сјајну глуму, костиме, лутке и сценографију. Намијењен је дјеци узраста од четири и више година, али било је очигледно да се допао и одраслима који су занесеним погледима пратили шта се дешава на сцени и у мислима се враћали у дјетињство. Улоге су по ко зна који пут оправдали искусни глумци Дечијег позоришта Саша Терзић, Драган Вучић, Жељко Милићевић, Снежана Милидраг и Зорана Шуман, која уз редитеља Жељка Касапа позајмљује и глас појединим ликовима.

- Увезао сам једанаест прича и уклопио текст који би требало да буде самоспознаја. Два јунака, Оштрозуб и Жива Ватра, крећу сасвим незрели у неке своје авантуре и догађа им се много тога, а на том путу сусрећу и остале - казао је Радан.

Текст је, објашњава, био врло дугачак.

- Морали смо да га режемо због минутаже, тако да неке ствари можда нису ишле својим природним током, попут сазријевања, али прилагодили смо то нашој публици. Ако се узме у обзир да је представа за малу дјецу, сасвим је разумљиво. За мало већу дјецу би требало да се осјети та природност у сазријевању - испричао је Радан.

Послије успјешне премијере редитељ се осврнуо на вријеме у којем живи и на оно у којем је одрастао, али и на прелијепу прву сарадњу са дјечијим театром.

- Не знам да ли је то предност или мана, али ми у своје вријеме нисмо имали интернет, имали смо машту и игру. Ово је почетак моје дивне сарадње као режисера са Дјечијим позориштем Републике Српске, које је стварно високопрофесионално, а све што сам замислио добио сам на овој малој сцени - рекао је Касап.

Мала сала Дјечијег позоришта, сцена која није ни квадрат ни правоугаоник, необичног је изгледа па су, прича Касап, морали прилагодити излазак глумаца, што је захтијевало служење малим триковима који су упалили.

- Ова мала сцена има своју драж за разлику од велике сцене. Представа је шарена, разиграна, а најважнија је порука да су нам породица и велики пријатељи најважнији, али и порука да је природа ипак јача. Тај Оштрозуб ипак неће моћи видјети снијег - казао је Касап.

За визуелни идентитет представе побринуо се тим из Дјечијег позоришта, тако да су сценографија и сликарски радови дјело Берине Шушчевић, костимограф је Јелена Савић, а идејно рјешење маски и лутака радио је Зоран Бјелошевић. Композитор, први пут у овом театру, је Небојша Алексић, а корепетитор Милица Стијепић. Кореографију потписује дугогодишњи сарадник ове куће од снова Миљка Брђанин. Аутор плаката за представу је Милош Деспенић.

Дјеца су најискренија публика

- Код људи је најљепше видјети природну реакцију, што је данас веома ријетко. Одрасли људи често намјештају осмијехе, код одраслих је много теже изазвати искрен осмијех, а дјеца се више смију и реагују - рекао је Славиша Радан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана